Nyheter

Präglad stålprofil spar vikt

Präglad stålprofil spar vikt
Gyproc lanserar nya präglade stålprofilerna Ergostål som har låg vikt och ska göra monteringen av gipsväggar lättare och snabbare.

 

 Gyproc Ergo stålprofiler har präglad yta som gör att de kan tillverkas med tunnare stål. Profilerna ska därför bli lättare att bära och montera.
 
     
 Profilernas präglade yta ska göra att skruvar får bättre fäste i profilen.

Gyprocs nya stålprofiler, Ergo, har en präglad yta som gör att de kan tillverkas med tunnare stål som ger lägre vikt. Detta ska göra att profilerna blir lättare att bära, kapa och fixera. Dessutom ska den präglade ytan göra att skruvar får bättre fäste i profilen och att det blir enklare att skruva nära ytterkanten.

Ergonomiska fördelar
Genom den lägre vikten blir profilerna lättare att bära på arbetsplatsen. Om man jämför en standardbunt med åtta stycken tremetersprofiler, är de nya profilerna cirka tre kilo lättare än motsvarande ER 70-profiler, det vill säga 18 procent lägre vikt.
Enligt Gyproc ger detta ergonomiska fördelar men medför även mindre miljöpåverkan, genom lägre användning av både råvaror och energi vid tillverkningen.

Mindre kraft krävs vid montering
Med det tunnare stålet ska det bli enklare att kapa profilerna med plåtsax. Även användning av fixertång för montering av reglar i skenor ska kräva mindre kraft av montören.

Oförändrade egenskaper
Genom den präglade ytan ska de nya profilerna få lika bra stadga som släta standardprofiler med tjockare gods. Enligt Gyproc har tester även visat att de nya profilerna ger motsvarande ljud- och brandegenskaper som profilerna av standardstål.

 

Nyheter

Kräftgång i kontorsbyggandet under första halvåret

Enligt NAVET Analytics kommande konjunkturrapport, Marknadstrender bygg, visar kontorsbyggandet ingen tendens att lyfta efter fjolårets nedgång. 2020 minskade de påbörjade ny- och ombyggnadsinvesteringarna med 10 procent och under första halvåret i år visar utfallet nolltillväxt jämfört med samma period 2020.

Närvarostyrda belysningsstolpar med solceller

Det svenska företaget Leading Light AB utvecklar och tillverkar soldrivna, närvarostyrda och uppkopplade belysningssystem för hållbara städer. En av produkterna är de närvarostyrda belysningsstolparna ActiveLights Hybrid som till större delen drivs med energi från de integrerade solcellspanelerna och endast växlar över till elnätet vid behov. De behovsstyrda stolparna lyser först när en förbipasserande närmar sig vilket kan spara upp till 80% energi enligt företaget.

MX-A utsugsklämma för en dammfri blandning

Dammfri blandning

Cement, murbruk och spackelmassor som blandas med visp i murarhink ger upphov till damm, både när materialet hälls över till hinken och vid blandning. Det finkorniga dammet kan innehålla kvarts med mera som kan leda till ohälsa. Festool erbjuder en enkel liten lösning i form av en utsugsklämma som kopplas till dammsugaren och minskar på dammet och skapar en bättre arbetsmiljö.

Youniq_Elektroskandia passagesystem ansiktsigenkänning

Passagesystem med ansiktsigenkänning

Genom att använda biometriska säkerhetslösningar för passagesystem kan man öka säkerheten och säkerställa att rätt person släpps in. Mjukvaran YOUNiQ känner av besökarens ansikte och ger nyckelfritt tillträde till byggnader och lokaler. Genom att inkludera mjukvaran i sitt produktutbud erbjuder Elektroskandia nu passagesystem med ansiktsigenkänning som ersätter kod, passerkort, taggar eller nycklar.