Nyheter

Präglad stålprofil spar vikt

Präglad stålprofil spar vikt
2009-05-13
Gyproc lanserar nya präglade stålprofilerna Ergostål som har låg vikt och ska göra monteringen av gipsväggar lättare och snabbare.

 

 Gyproc Ergo stålprofiler har präglad yta som gör att de kan tillverkas med tunnare stål. Profilerna ska därför bli lättare att bära och montera.
 
     
 Profilernas präglade yta ska göra att skruvar får bättre fäste i profilen.

Gyprocs nya stålprofiler, Ergo, har en präglad yta som gör att de kan tillverkas med tunnare stål som ger lägre vikt. Detta ska göra att profilerna blir lättare att bära, kapa och fixera. Dessutom ska den präglade ytan göra att skruvar får bättre fäste i profilen och att det blir enklare att skruva nära ytterkanten.

Ergonomiska fördelar
Genom den lägre vikten blir profilerna lättare att bära på arbetsplatsen. Om man jämför en standardbunt med åtta stycken tremetersprofiler, är de nya profilerna cirka tre kilo lättare än motsvarande ER 70-profiler, det vill säga 18 procent lägre vikt.
Enligt Gyproc ger detta ergonomiska fördelar men medför även mindre miljöpåverkan, genom lägre användning av både råvaror och energi vid tillverkningen.

Mindre kraft krävs vid montering
Med det tunnare stålet ska det bli enklare att kapa profilerna med plåtsax. Även användning av fixertång för montering av reglar i skenor ska kräva mindre kraft av montören.

Oförändrade egenskaper
Genom den präglade ytan ska de nya profilerna få lika bra stadga som släta standardprofiler med tjockare gods. Enligt Gyproc har tester även visat att de nya profilerna ger motsvarande ljud- och brandegenskaper som profilerna av standardstål.

 

Nyheter

Krympande gör-det-självmarknad

Affärskonsulterna Navets kommande konjunkturrapport uppvisar ett bakslag för den sk Gds-marknaden. Hushållens inköp av byggmaterial, alltså Gör-det-själv-marknaden, fick ett uppsving under pandemin, något som kan avläsas i bygghandelns omsättningsökning under förra året.

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Betongfritt för väggar under mark

Betongfritt för väggar under mark

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.