• Nyheter
  • Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör

Nyheter

Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör

Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör
S:t Eriks AB lanserar ett spillvattenrör av polymerbetong som har hög böjhållfasthet och är lättare än vanliga betongrör.

     
 

S:t Eriks AB lanserar polymerbetongröret Metromax som tillverkas i Tyskland. Röret ingår i ett komplett sortiment av lätta rör med hög motståndskraft mot kemikalier.

 

  

  

Polymerbetongröret Metromax är avsett som spillvattenrör och genomtryckningsrör i vatten- och avloppssystem. Eftersom röret har hög böjhållfasthet och en glatt yta med liten friktion, uppges det även vara fördelaktigt att använda för mikrotunnling.
– Vi ser polymerbetongröret som ett komplement till våra vanliga betongrör. Det har fördelar vid läggning där förhållandena är svåra. Exempelvis där det finns aggressivt vatten som innehåller svavelväte eller på ställen där det är hög vägbelastning och ledningarna ligger grunt. Stockholm Vatten har provlagt röret vid sådana förhållanden och de är mycket nöjda med resultatet, säger Maria Andersson på S:t Eriks.

Polyesterharts ersätter cement

Polymerbetongrören består av 90 procent kvartsballast. Övriga 10 procent är en polyesterhartsblandning som fungerar som bindemedel. Blandningen ger ett rör som är väsentligt lättare än ett betongrör. Det uppges även få en yta som klarar högtrycksspolning med ett tryck upp till 320 bar.

Brett sortiment

Rörsystemet finns med raka rör och kortrör i dimensionerna DN150–1600. Till dem finns kompletteringsdetaljer som grenrör, krokrör och tätningsproppar. För fogning används en gummiringstätad koppling av rostfritt syrafast stål. I sortimentet ingår även genomtryckningsrör och brunnar.

 

 

 

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.