• Nyheter
  • Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör

Nyheter

Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör

Polymerbetong ger tåligare spillvattenrör
S:t Eriks AB lanserar ett spillvattenrör av polymerbetong som har hög böjhållfasthet och är lättare än vanliga betongrör.

     
 

S:t Eriks AB lanserar polymerbetongröret Metromax som tillverkas i Tyskland. Röret ingår i ett komplett sortiment av lätta rör med hög motståndskraft mot kemikalier.

 

  

  

Polymerbetongröret Metromax är avsett som spillvattenrör och genomtryckningsrör i vatten- och avloppssystem. Eftersom röret har hög böjhållfasthet och en glatt yta med liten friktion, uppges det även vara fördelaktigt att använda för mikrotunnling.
– Vi ser polymerbetongröret som ett komplement till våra vanliga betongrör. Det har fördelar vid läggning där förhållandena är svåra. Exempelvis där det finns aggressivt vatten som innehåller svavelväte eller på ställen där det är hög vägbelastning och ledningarna ligger grunt. Stockholm Vatten har provlagt röret vid sådana förhållanden och de är mycket nöjda med resultatet, säger Maria Andersson på S:t Eriks.

Polyesterharts ersätter cement

Polymerbetongrören består av 90 procent kvartsballast. Övriga 10 procent är en polyesterhartsblandning som fungerar som bindemedel. Blandningen ger ett rör som är väsentligt lättare än ett betongrör. Det uppges även få en yta som klarar högtrycksspolning med ett tryck upp till 320 bar.

Brett sortiment

Rörsystemet finns med raka rör och kortrör i dimensionerna DN150–1600. Till dem finns kompletteringsdetaljer som grenrör, krokrör och tätningsproppar. För fogning används en gummiringstätad koppling av rostfritt syrafast stål. I sortimentet ingår även genomtryckningsrör och brunnar.

 

 

 

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.