Nyheter

Permanent radonskydd från Ardex

Radonskydd från Ardex
Ardex har skapat ett tätskiktssystem för både nybyggnad och renovering som ger ett permanent skydd mot radon, och som inte kräver något underhåll.

Radon är en radioaktiv gas som varken syns, luktar eller smakar. Om man exponeras för radon ökar risken för lungcancer. Det är fastighetsägarens ansvar att mäta och åtgärda om radonvärdet överstiger gränsvärdet på 200 Bq/m³. Höga värden kan uppkomma av bl a markradon i sprickor och genomföringar, från blåbetong eller via rörstammar under fastigheten.

Ardex har utvecklat ett serie tätskiktssystem som skiljer sig från andra lösningar på marknaden eftersom de är tysta och permanenta. Vanligtvis installeras radonsug eller ventilationslösningar för att komma till bukt med radonproblem. Tätskiktssystemen är underhållsfria efter att de är ditsatta, och fungerar bra i alla sorters utrymmen. Eftersom systemet är ett tätskikt ska ytmaterial limmas på, för att inte punktera systemet.

De fyra systemen är:

System för lägenheter med blåbetongväggar - ARDEX SK 100 W Tricom duk med 7+8.
Systemet spacklas och rollas innan en folie sätts upp.

System för källare och våtutrymmen med höga värden - ARDEX SK 100 W Tricom duk med 7+8.
Systemet spacklas och rollas innan en folie sätts upp.

System för befintligt betonggolv med höga värden - ARDEX EP 2000
Systemet spacklas och målas, och sand strös på för att golvlim skall fästa.

System för fönsternischer - ARDEX SK 100 W Tricom duk med 7+8.
Systemet spacklas och rollas innan tätband sätts upp.

Ardex erbjuder certifieringsutbildningar för hantverkare för att säkerställa att systemen sätts upp på ett korrekt sätt.

Skriven av Malena Beijer

SK 100 W Radonskydd för källare och våtutrymmen
SK 100 W Radonskydd för källare och våtutrymmen
SK 100 W Radonskydd runt fönster
SK 100 W Radonskydd runt fönster
EP 2000 Radonskydd för befintligt betonggolv
EP 2000 Radonskydd för befintligt betonggolv

Nyheter

Flexibla industriräcken

2020-01-22
Räcken

Weland stål har introducerat ytterligare ett flexibelt räcke, Weflex som är ett obrutet räcke som levereras i kundspecifik längd. Sedan tidigare finns Universal som levereras i moduler.

Multifunktionell parkbänk

Multifunktionell parkbänk

Monna är en solcellsdriven parkbänk med många olika inbyggda funktioner såsom laddning för elcyklar och andra mobila enheter. Bänken är även utrustad med trådlöst internet, belysning, sensorer för datainsamling, luftpump och verktyg för cyklar.

Krukor för en klimatanpassad utemiljö

Hållbara och tidlösa krukor

Byggkatalogen besökte Formex på Stockholmsmässan, där vi noterade att hållbarhet och återbruk är fortsatt stora trender. Klippans yllefabrik skapar filtar av spill från fabriken, återvunnen plast finns i flera produkter och priset Formex formidable gick till sneakers gjorda i svenskt skinn där sulorna byts när de slitits ut, allt för att konsumenten ska kunna ha produkten länge.

Radiatortermostat för Smarta hem

Radiatortermostat för Smarta hem

Thermostatic Valve io från Somfy är en ny radiatorventil med termostatfunktion som kan kopplas till deras Smarta hem-system TaHoma. Termostaten gör det möjligt att ställa in önskad temperatur direkt på termostaten, på distans eller med röststyrning.