• Nyheter
  • Passagesystem med ansiktsigenkänning

Nyheter

Passagesystem med ansiktsigenkänning

Youniq_Elektroskandia passagesystem ansiktsigenkänning
Genom att använda biometriska säkerhetslösningar för passagesystem kan man öka säkerheten och säkerställa att rätt person släpps in. Mjukvaran YOUNiQ känner av besökarens ansikte och ger nyckelfritt tillträde till byggnader och lokaler. Genom att inkludera mjukvaran i sitt produktutbud erbjuder Elektroskandia nu passagesystem med ansiktsigenkänning som ersätter kod, passerkort, taggar eller nycklar.

YOUNiQ är en identifieringsmjukvara som identifierar ansiktet på personen som ska passera och säkerställer att rätt person släpps in.  Mjukvaran kan integreras med ett flertal befintliga passagesystem som ASSA ABLOY ARX och RCO M5. Elektroskandia har tecknat distributionsavtal med Precise Biometrics, som ligger bakom YOUNiQ och kan nu inkludera identifieringsmjukvaran med ansiktsigenkänning i sitt produktutbud.

I grunden är YOUNiQ en molntjänst ansluten till en lokal server, tekniken bygger på artificiell intelligens som identifierar besökarens unika ansiktsdrag. Ansiktsigenkänningen kan, om man så önskar, användas på vissa dörrar eller vissa tider medan man i övrigt använder sig av passerkort eller passerbricka. YOUNiQ kan även kombineras med ett traditionellt system för ökad säkerhet, t ex med både passerbricka eller kod samt ansiktsigenkänning för att godkänna en inpassering.

Vill man ge en besökare tillfälligt tillträde kan en mötesinbjudan skickas ut via Outlook med en länk där besökaren själv kan registrera en selfie. När besökaren sedan ska passera jämförs bilden med besökarens unika ansiktsdrag. Administratören får samtidigt ett mejl att besökaren har anlänt. Vid inbjudan kan tidsperiod och klockslag för tillträde anges av administratören.

För att underlätta för installatörer att köpa systemet online eller i butik erbjuds två kompletta startpaket för YOUNiQ, med artikelnummer för ASSA ABLOY ARX eller RCO M5 komplett med en Honeywell-kamera. Licenskostnaden för YOUNiQ administreras från Precise och baseras på antalet användare.

Precise Biometrics är en global leverantör av identifieringsmjukvara och erbjuder produkter inom olika användningsområden som gör det möjligt för användare att identifiera sig genom biometri, exempelvis fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.