Nyheter

Påfyllare håller tätt i brunnen

Påfyllare håller tätt i brunnen
Smellkiller är en behållare för automatisk påfyllning av vatten i golvbrunnar. Den ska förhindra uttorkning och se till att vattenlåset håller tätt mot avloppsgaser.

      
 

Golvbrunnspåfyllaren Smellkiller förhindrar att golvbrunnens vattenlås torkar ut. Därmed ska man slippa dålig lukt och tidsödande påfyllningsarbete.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oanvända golvbrunnar kan snabbt torka ut i vattenlåset och ge ifrån sig dålig lukt. Det är ett problem som fastighetsskötaren Staffan Lundmark ofta stött på. Därför har han utvecklat en påfyllningsbehållare som ska förse brunnen med vatten under lång tid.

– I förråd, fläktrum med torr luft och i duschutrymmen som inte används så ofta, torkar vattnet bort i brunnarnas vattenlås. I mitt arbete som fastighetsskötare har jag fått fylla på vissa brunnar varje vecka, berättar han.

Fyller på vid behov

Golvbrunnspåfyllaren består av en behållare som förser brunnen med vatten via en slang. Slangen leds ner i brunnen till något under normal vattennivå. När vattnet sedan torkar bort fylls nytt vatten på från behållaren. På så vis kan nivån i vattenlåset hållas uppe till dess att behållaren är tom.

– Det här gör att man inte behöver springa och fylla på alls lika ofta. Upp till ett halvår kan det dröja innan behållaren är tom, säger Staffan Lundmark.

Hindrar bakterier

I många lokaler håller man också ett visst undertryck. Det gör att avloppsgaserna kan sugas in om vattenlåset blir torrt, menar Staffan Lundmark.

Han berättar också att det finns möjlighet att ge påfyllaren bakteriedödande effekt. Det ska man åstadkomma genom att, exempelvis tillsätta en klortablett i behållaren.

Valfri placering

Behållaren kan både ställas på golvet och hängas på väggen. Eftersom den kan anslutas med en två meter lång slang behöver den inte placeras precis vid brunnen.

Golvbrunnspåfyllaren levereras komplett för montering med slang, väggfäste och tätningar.

 

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.