Nyheter

Optisk lins optimerar ljusbilden

Optisk lins optimerar ljusbilden
Jönköpingsföretaget RBI Ecolight lanserar en gatuljusarmatur med lysdioder som är försedd med en optisk lins för att ge den en jämnt fördelad ljusbild.

      
 RBI Ecolight Lens gatuljusarmatur har en optisk lins som ska styra ljuset från lysdioderna till en optimal ljusbild.
Den nya gatuljusarmaturen med lysdioder, RBI Ecolight Lens, har ett förbättrat ljusutbyte och finns nu med 80 och 100 lumen per watt (lm/W). Men den kanske viktigaste nyheten är att diodarmaturen ger en spridningsvinkel som liknar den hos konventionell belysning.
– Med lysdioder får man normalt ett mycket riktat ljus. Men med vår nya optiska lins har vi lyckats transportera ljus från mitten ut till sidorna och därmed fått bra jämnhet i ljusspridningen, säger Richard Davidsson, VD på RBI Ecolight.

Ger energibesparingar
Med lysdiodarmaturen kan man även, enligt Richard Davidsson, få upp till 75 procents energibesparingar jämfört med högtrycksnatrium- och kvicksilverarmaturer.
– Dels ger lysdiodarmaturen samma ljusutbyte vid betydligt lägre effekt, dels har den betydligt längre livslängd, säger han. Den livslängd som anges för armaturen är 60 000 timmar, med cirka 70 procent av ljusutbytet kvar.
– Men dessutom ger det nordiska klimatet fördelar eftersom kylan ökar livslängden ytterligare, fortsätter han.
Med den längre livslängden ska även följa lägre underhållskostnader, något som även det härdade glaset, som försvårar vandalism, ska bidra till.

Valbara färgtemperaturer

       
 Jämförelse mellan RBI Ecolight med reflektor och med den nya optiska linsen. Med linsen (till höger) syns en betydligt jämnare ljusbild.
Armaturen ger inte ifrån sig IR- eller UV-strålning och innehåller heller inget kvicksilver. Den finns med valbara färgtemperaturer som motsvarar varmvitt och neutralt vitt. Men den kan även levereras med kallvitt för, exempelvis, övergångsställen där man vill öka uppmärksamheten.

Fler dioder för ökad effekt
Armaturerna finns för närvarande från 30 till 150 watt. Men även armaturer med effekten 180 och 240 watt är under lansering. De olika armaturenas effekt beror på antalet lysdioder som används. Exempelvis är armaturen på 60 watt försedd med 60 stycken så kallade High Power LED lysdioder på 1 watt vardera.

 

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.