Nyheter

Optisk lins optimerar ljusbilden

Optisk lins optimerar ljusbilden
Jönköpingsföretaget RBI Ecolight lanserar en gatuljusarmatur med lysdioder som är försedd med en optisk lins för att ge den en jämnt fördelad ljusbild.

      
 RBI Ecolight Lens gatuljusarmatur har en optisk lins som ska styra ljuset från lysdioderna till en optimal ljusbild.
Den nya gatuljusarmaturen med lysdioder, RBI Ecolight Lens, har ett förbättrat ljusutbyte och finns nu med 80 och 100 lumen per watt (lm/W). Men den kanske viktigaste nyheten är att diodarmaturen ger en spridningsvinkel som liknar den hos konventionell belysning.
– Med lysdioder får man normalt ett mycket riktat ljus. Men med vår nya optiska lins har vi lyckats transportera ljus från mitten ut till sidorna och därmed fått bra jämnhet i ljusspridningen, säger Richard Davidsson, VD på RBI Ecolight.

Ger energibesparingar
Med lysdiodarmaturen kan man även, enligt Richard Davidsson, få upp till 75 procents energibesparingar jämfört med högtrycksnatrium- och kvicksilverarmaturer.
– Dels ger lysdiodarmaturen samma ljusutbyte vid betydligt lägre effekt, dels har den betydligt längre livslängd, säger han. Den livslängd som anges för armaturen är 60 000 timmar, med cirka 70 procent av ljusutbytet kvar.
– Men dessutom ger det nordiska klimatet fördelar eftersom kylan ökar livslängden ytterligare, fortsätter han.
Med den längre livslängden ska även följa lägre underhållskostnader, något som även det härdade glaset, som försvårar vandalism, ska bidra till.

Valbara färgtemperaturer

       
 Jämförelse mellan RBI Ecolight med reflektor och med den nya optiska linsen. Med linsen (till höger) syns en betydligt jämnare ljusbild.
Armaturen ger inte ifrån sig IR- eller UV-strålning och innehåller heller inget kvicksilver. Den finns med valbara färgtemperaturer som motsvarar varmvitt och neutralt vitt. Men den kan även levereras med kallvitt för, exempelvis, övergångsställen där man vill öka uppmärksamheten.

Fler dioder för ökad effekt
Armaturerna finns för närvarande från 30 till 150 watt. Men även armaturer med effekten 180 och 240 watt är under lansering. De olika armaturenas effekt beror på antalet lysdioder som används. Exempelvis är armaturen på 60 watt försedd med 60 stycken så kallade High Power LED lysdioder på 1 watt vardera.

 

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.