• Nyheter
  • Nyutvecklad ytbehandling för trallskruv

Nyheter

Nyutvecklad ytbehandling för trallskruv

Nyutvecklad ytbehandling för trallskruv
2017-04-27
Gunnebo Fastening har tagit fram en trallskruv med en ny impregnering som man kallar Impreg® X4. Ytbehandlingen har ett slitstarkt korrosionsskydd och är godkänd enligt klassningen C4, vilket innebär att den är godkänd för normala utomhusmiljöer.

Impregneringen byggs upp av fyra lager, där två lager av zink och aluminium är kemikalieresistenta och härdas fast på skruven. Sen skyddas skruven med polyuretan, så att impregneringen inte slits av vid montage. 

Impreg® X4 gör att trallskruven klarar påfrestningen från frätande tryckimpregnerade brädor bättre än många andra ytbehandlingar på marknaden. Skiktet är även slagtåligt och delvis självläkande.

Skruven är dubbelgängad där övre gängan hjälper till att minska huvuddiametern, och motverkar brädans krypning. Den har ett TX-fäste för stabilt grepp och s-spets som effektivt driver in skruven i trävirket och motverkar sprickbildning. 

Skriven av Malena Beijer

Nyutvecklad ytbehandling för trallskruv
Nyutvecklad ytbehandling för trallskruv

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.