Nyheter

Nyutvecklad trallskruv

ESSDECK Max, Ny trallskruv
2020-02-03
ESSVE lanserar en ny trallskruv lagom till att trallsäsongen drar igång. Trallskruven är framtagen i samarbete med professionella snickare och har en utformning som underlättar montering av skevt trallvirke, motverkar flisor och minskar risken för att virket spricker vid skruvning nära kant.

ESSDECK Max trallskruv har dubbla gängor med olika gängstigning för att motverka problem vid montering av sk propellerbrädor, dvs vridet eller skevt trallvirke. Den understa gängan har en något glesare stigning och den övre gängan en något tätare stigning vilket gör att klämkraften blir optimal.  

Skruvskallen är liten och cylindrisk med frässpår direkt under skallen vilket gör att fibrerna i trät skärs av och motverkar att fibrer trycks upp och skapar flisor. En liten skalle blir också mindre synlig. 

För att undvika problem med att virket spricker när man skruvar nära kanten har spetsen utformats för att fräsa istället för att skära fibrerna. 

Trallskruven kommer finnas i rostfri A2, A4 samt CorrSeal ytbehandling (C4). Stålet som används för CorrSeal ytbehandling (C4) är i samma stålkvalitet som ESSVEs konstruktionsskruvar.

Skruvlängder: 42, 55 och 75 mm.

ESSDECK Max kommer att finnas till försäljning hos byggvaruhandlare från mars 2020.

Skriven av Anna Göth

ESSDECK Max trallskruv
ESSDECK Max trallskruv
ESSDECK Max trallskruv CorrSeal
ESSDECK Max trallskruv CorrSeal
ESSDECK Max trallskruv
ESSDECK Max trallskruv

Nyheter

Alumega är ett följsamt förband i storm och jordskalv

Följsamt förband vid storm och jordskalv

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.