• Nyheter
  • Nytt passagesystem gör din smartphone till en nyckelknippa

Nyheter

Nytt passagesystem gör din smartphone till en nyckelknippa

Nytt passagesystem gör din smartphone till en nyckelknippa
Göteborgsföretaget Parakey har tagit fram en digital nyckelknippa, som ersätter nyckelkort, nyckelbrickor och koder. Informationen läggs upp i en hårdkrypterad app som gör att systemet är säkrare än fysiska brickor.

Parakey AB har utvecklat en webbportal som skickar information till en molntjänst, om vem en digital nyckel ska skickas till. Den informationen läggs automatiskt till i användarens smartphone-app. Det går på några sekunder, och rättigheten kan även återkallas på lika kort tid.

När en person närmar sig en dörr upptäcker systemet det smarta låset och det presenteras i smartphone-appen. Med hjälp av användarens smartphone öppnas dörren och den skickar även status och information till molntjänsten. Parakeys elektronik agerar självständigt och användaren behöver inte vara uppkopplad till något nätverk.

Nyckelsystemet lämpar sig för t ex fastighetsbolag, kommuner, skolor och kontor där man behöver ha en övergripande kontroll över utlämnade nyckar. Och där de troligtvis skulle kunna finnas många nycklar på vift och koder på villovägar, eller för en verksamhet där användarna har tidsbegränsad tillgänglighet till vissa dörrar.  Det går också att sätta restriktioner i appen, som t ex tumavtryck för vissa dörröppningar.

Parakey är skapat med tanken att snabbt och enkelt kunna integreras med t.ex. ett hotells bokningssystem vilket kan utfärda digitala nycklar via sitt öppna API. Praktiskt och miljövänligt, eftersom man inte behöver hantera dagens nyckelkort. Och det går inte att tappa bort nyckeln.

Skrivet av Malena Beijer

Lättadministrerat via dator
Lättadministrerat via dator

Nyheter

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.

Ökad storstadskoncentration av lokalinvesteringarna

Under första kvartalet i år beräknas de totala husbyggnadsinvesteringarna inom privata och offentliga lokaler ha uppgått till närmare 39 miljarder kronor. Enligt analysföretaget Industrifakta var närmare 60 procent av investeringarna koncentrerade till de tre storstadslänen: Stockholms-, Västra Götalands- och Skåne län.

Tunn rumstermostat med display

Tunn rumstermostat med display

Thermotech utökar sitt sortiment av trådlösa rumstermostater för golvvärme med en ny serie. Serie XD har en tunn och diskret design och en display som kan anpassas till att antingen lysa, dimras eller vara helt släckt.

Snyggt brandskydd

Hide design har formgett två stycken Brinte skåp för brandsläckare och brandfilt, som lanseras i samarbete med Göthes industribeslag. Tillverkningen sker lokalt i Dalarna.

Världens första skyddshjälm med MIPS

Världens första skyddshjälm med MIPS

MIPS är en hjälmintegrerad teknik som tillåter att hjälmen, vid ett fall eller slag, kan rotera i förhållande till huvudet och på så sätt skydda hjärnan från rotationsskador. MIPS finns sedan tidigare i bland annat skid- och cykelhjälmar men nu är Guardio Safety först i världen med att lansera en skyddshjälm med MIPS för användning inom bygg- och industribranschen.