• Nyheter
  • Nytt beslag håller fönstret under monteringen

Nyheter

Nytt beslag håller fönstret under monteringen

Nytt beslag håller fönstret under monteringen
Cqre-fix (läs: Secure-fix) är ett nyutvecklat beslag som ska ge snabbare och säkrare montering av dörrar och fönster.

 
          
 
 

Cqre-fix är ett nyutvecklat beslag som ska förenkla monteringen av fönster och dörrar. Med hjälp av beslaget hålls karmen på plats samtidigt som läget kan justeras. Beslaget finns i tre längder för olika djupa fönstersmygar.
 

Clas Andersson på företaget Iteca har utvecklat ett nytt hjälpmedel för fönster- och dörrmontering. Det är ett beslag som ska ersätta kilar, luftkuddar och andra hjälpmedel för tillfällig fixering vid monteringen. Med det nya beslaget hålls fönstret i läge och kan justeras både utåt och inåt. Det ska heller inte vara någon risk att fönstret faller ut, eller in mot montören, under arbetet. Dessutom går monteringen snabbt.
– Under Tekniska Mässan testade vi hur snabbt ett fönster kan monteras med Cqre-fix. Ett fönster med modulmåtten 8x8 lyftes på plats, justerades in och monterades på lite under fyra minuter, säger Clas Andersson.

Montering i få steg

Vid fönstermontering börjar man med att fästa beslagen med karmhylsorna på utsidan av fönsterkarmen. Sedan sätter man in fönstret i öppningen, där det säkras mot väggen med en skruv genom vardera beslagets vinkel. Nu kan beslagets vingmutter lossas och fönstrets läge justeras. När fönstret är i rätt position skruvar man ut karmhylsorna mot väggen och därefter kan karmskruvarna dras i. Nu är fönstret fixerat och beslagen kan skruvas loss från insidan väggen och därefter hakas av från karmen.

Klarar olika djup på fönstersmyg

För att passa till olika väggtjocklekar, finns beslagen i tre längder för fönstersmygar upp till 250 millimeter. Beslagen levereras i en låda som är komplett med material för cirka 15 fönster eller dörrar. I lådan ingår också alla verktyg som behövs. Det inkluderar en specialbit med kombinerad torx och sexkant-form för montering av både hylsa och skruv.

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.