• Nyheter
  • Nybyggnad av kontor minskar kraftigt

Nyheter

Nybyggnad av kontor minskar kraftigt

INGEN BILD
Årets takt för ny- och ombyggnadsinvesteringar i kontor pekar mot en nedgång med 30 procent, jämfört med förra året.

Under första halvåret i år har det påbörjats ny- och ombyggnadsinvesteringar i kontor till ett värde av omkring 3,3 miljarder kronor. Om bygginvesteringarna fortsätter i samma takt under andra halvåret, kan det innebära att det totala kontorsbyggandet faller med 30 procent jämfört med förra årets nivå. Detta framgår av Industrifaktas senaste konjunkturrapport från september i år.

Nybyggandet minskar

Årstakten i nybyggandet föll med cirka 50 procent under första halvåret. Att nybyggandet faller är en direkt effekt av det försämrade konjunkturläget och en minskad efterfrågan på kontorslokaler.

Ombyggnadsinvesteringarna oförändrade

Ombyggnadsinvesteringarna ser däremot ut att kunna hålla sig i stort sett oförändrade. Det beror på ett ökat antal renoveringar och kundanpassning i samband med en ökad rörlighet i kontorsbeståndet. Anledningen till den ökade rörligheten är att hyresgäster byter kontor eller anpassar sitt nuvarande för att minska sina hyreskostnader.

 


Länk: Industrifakta konjunkturbevakning

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.