• Nyheter
  • Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nyheter

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel
Batteridrivna grästrimmare, KombiMaskin och stånghäcksax med kraftfull prestanda och ergonomisk utformning är några nyheter från STIHL som lanseras under 2021. Gemensamt för maskinerna är låg ljudnivå och anpassning till arbete över stora ytor.

Grästrimmer FSA 135 är först ut att lanseras, den kommer i två utföranden: FSA 135 R, utrustad med loophandtag för extra precision, och FSA 135, med tvåhandsstyre och sele för de mer krävande arbeten. Båda modellerna är utrustade med LED-display och har en borstlös EC-motor och väger endast från 4,3 kg. Varvtal regleras enkelt i tre steg beroende på uppdrag. Levereras med trimmerhuvud och kan också användas med gräsklinga och slyklinga.

Den mångsidiga KombiMaskinen KMA 135 R kan med hjälp av olika tillbehör användas bland annat som sopvals, kantskärare och trimmer. Maskinen har en vikt på endast 3,4 kg och är utrustad med LED-display och ergonomiskt loophandtag med säkerhetsbygel.

Stånghäcksaxarna HLA 135 och HLA 135 K har en totallängd på 2490 mm respektive 2190 mm. Den vinkelbara knivbalken kan justeras i fem olika lägen upp till 145 grader vilket bidrar till en bra arbetsställning. HLA 135 är utrustad med loophandtag och HLA 135 K med gummerat riggrör, samt justerbar hastighet och trepunktsfattning.

Alla maskiner i 135-serien drivs med AP-batteri med placering i motorhuset för en bättre viktfördelning. De har stort luftintag för kylning av motor och batteri och är därmed lämpade för frekvent arbete. Maskinerna är också förberedda för Smart Connector 2 A med placering för connectorn direkt i maskinen. Genom det här digitala tillbehöret får användare koll på alla sina batteridrivna maskiner, se hur länge de använts, när det är dags för underhåll och service.

STIHL riktar sig i första hand till professionella användare inom grönyteskötsel så som kommun, park- och kyrkogårdsförvaltning och fastighetsskötare.

STIHL Smart Connector 2 A lanseras i Norden under 2021 och den nya 135-serien lanseras i Sverige löpande under året med start i april.


Skriven av Jenny Öhlund

Grästrimmer FSA 135
Grästrimmer FSA 135
KombiMaskinen KMA 135 R
KombiMaskinen KMA 135 R
Stånghäcksax HLA 135
Stånghäcksax HLA 135

Nyheter

Kommunikativ videodörrklocka

Verisure utökar sitt produktsortiment för hemlarm med en smart videodörrklocka - Arlo Video Doorbell - ett digitalt dörröga med en tvåvägs mikrofon och högtalare som gör att man både kan se och tala med den som ringer på dörren även om man inte är hemma.

Byggmarknaden i Norden visade på stor motståndskraft

Trots sämre konjunktur med minskad BNP och svagare utveckling av bruttoinvesteringarna i de nordiska länderna, visade de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på motståndskraft och i flera länder växte de till och med under 2020, det visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för Norden.

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

När de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under 2020 summeras, visar det sig att de regionala skillnaderna är stora. Bland storstadsregionerna är det Skåne som har utvecklats starkast, men sett till hela landet är det i Mellansverige som investeringarna har ökat kraftigast, det visar NAVET Analytics nya konjunkturrapport som presenteras i slutet av mars.

Bosch Allt-i-ett linjelaser Atino

Allt-i-ett linjelaser

Bosch Atino är en linjelaser med ett integrerat måttband som gör att en person, på egen hand, enkelt kan mäta ut avstånd och få till en rät linje för upphängning av krokar, hyllor och tavlor utan hjälp av en ”tredje hand”.

Högsäsong för hemma-fixare

Gör-det-själv-sektorn fortsätter gynnas

Inställda utlandsresor, färre restaurangbesök och en ökad andel arbete från hemmet gynnade byggmaterialförsäljningen under 2020. I spåren av ökad husförsäljning och kraftigt stigande priser på småhus och fritidshus följde även en ökad aktivitet i gör-det-själv-sektorn, enligt Navet Analytics.