• Nyheter
  • Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nyheter

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel
Batteridrivna grästrimmare, KombiMaskin och stånghäcksax med kraftfull prestanda och ergonomisk utformning är några nyheter från STIHL som lanseras under 2021. Gemensamt för maskinerna är låg ljudnivå och anpassning till arbete över stora ytor.

Grästrimmer FSA 135 är först ut att lanseras, den kommer i två utföranden: FSA 135 R, utrustad med loophandtag för extra precision, och FSA 135, med tvåhandsstyre och sele för de mer krävande arbeten. Båda modellerna är utrustade med LED-display och har en borstlös EC-motor och väger endast från 4,3 kg. Varvtal regleras enkelt i tre steg beroende på uppdrag. Levereras med trimmerhuvud och kan också användas med gräsklinga och slyklinga.

Den mångsidiga KombiMaskinen KMA 135 R kan med hjälp av olika tillbehör användas bland annat som sopvals, kantskärare och trimmer. Maskinen har en vikt på endast 3,4 kg och är utrustad med LED-display och ergonomiskt loophandtag med säkerhetsbygel.

Stånghäcksaxarna HLA 135 och HLA 135 K har en totallängd på 2490 mm respektive 2190 mm. Den vinkelbara knivbalken kan justeras i fem olika lägen upp till 145 grader vilket bidrar till en bra arbetsställning. HLA 135 är utrustad med loophandtag och HLA 135 K med gummerat riggrör, samt justerbar hastighet och trepunktsfattning.

Alla maskiner i 135-serien drivs med AP-batteri med placering i motorhuset för en bättre viktfördelning. De har stort luftintag för kylning av motor och batteri och är därmed lämpade för frekvent arbete. Maskinerna är också förberedda för Smart Connector 2 A med placering för connectorn direkt i maskinen. Genom det här digitala tillbehöret får användare koll på alla sina batteridrivna maskiner, se hur länge de använts, när det är dags för underhåll och service.

STIHL riktar sig i första hand till professionella användare inom grönyteskötsel så som kommun, park- och kyrkogårdsförvaltning och fastighetsskötare.

STIHL Smart Connector 2 A lanseras i Norden under 2021 och den nya 135-serien lanseras i Sverige löpande under året med start i april.


Skriven av Jenny Öhlund

Grästrimmer FSA 135
Grästrimmer FSA 135
KombiMaskinen KMA 135 R
KombiMaskinen KMA 135 R
Stånghäcksax HLA 135
Stånghäcksax HLA 135

Nyheter

Badkar i olika kulörer

Mora Armatur har lanserat en ny designkollektion, Mora X Collection, som gör det möjligt för kunden att fritt välja kulör på sitt badkar och tvättställ. Den nya kollektionen finns i en mängd av olika färger, material och former, från klassisk och modern stil för privata såväl som offentliga miljöer. Produkterna gör det lättare att ta ut svängarna i kulören i badrummet.

Dekorativa doslock

Fredrik Ödman är en svensk multikonstnär som tagit fram El-lock - 3D-printade, dekorativa lock som placeras över gamla eller befintliga doslock. 3D-tekniken låter endast Fredriks fantasi sätta gränser för vilka motiv som kan dekorera tak och väggar i både privata hem och offentliga miljöer.

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

I juli i år beräknas medelvärdet på ett försålt småhus ligga kring 3,4 miljoner. Jämfört med för ett år sedan innebär detta en minskning med omkring en halv miljon kronor eller 12 procent. Nedgången för försäljningspriserna det senaste året är tydlig, men statistiken för juli är preliminär med hänsyn till att antalet inrapporterade försäljningar fortfarande är relativt litet.

Takarmatur NatureConnect härmar dagsljus på sjukhus

Takarmatur som härmar dagsljus

Belysningsföretaget Signifys produkt NatureConnect ser ut som ett vanligt takfönster men är en takarmatur vars LED-spektra påminner om naturligt dagsljus och som efterliknar solens dygnsrytm för att hjälpa människor som vistas i inomhusmiljöer att känna sig aktiva under dagen och vila bra på natten. Ljusarmaturen skapar en känsla av rymd och kan installeras i miljöer som vanligtvis inte får naturligt dagsljus som exempelvis butiker, kontor, konferenslokaler, vårdboenden och sjukhus.

Aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Många professionella hantverkare har flera arbetsmoment som innebär ansträngande arbeten ovanför huvudet vilket kan resultera i besvärliga belastningsskador. Festool har utvecklat ExoActive, ett aktivt exoskelett som stöttar och förstärker bärarens rörelser genom att exoskelettets olika leder drivs av ett 18 V-batteri som ger extra kraft för arbeten ovanför huvudet och avlastar axlar och nacke.

LocStone kantstensförankring ställs direkt på asfaltjusteringen

Kantstensförankring utan betong

Det svenska innovationsföretaget Locstone har tagit fram en patenterad konstruktion som förankrar kantstenarna i körbanans beläggning vilket gör att man slipper traditionellt mothåll av klimatbelastande betong. Locstone räknar med en besparing på upp till 28 kg CO2* per meter och cirka 10 cm granit per sten eftersom de inte behöver grävas ner och motgjutas utan ställs direkt på asfaltjusteringen.