• Nyheter
  • Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nyheter

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel

Nya maskiner för park- och grönyteskötsel
Batteridrivna grästrimmare, KombiMaskin och stånghäcksax med kraftfull prestanda och ergonomisk utformning är några nyheter från STIHL som lanseras under 2021. Gemensamt för maskinerna är låg ljudnivå och anpassning till arbete över stora ytor.

Grästrimmer FSA 135 är först ut att lanseras, den kommer i två utföranden: FSA 135 R, utrustad med loophandtag för extra precision, och FSA 135, med tvåhandsstyre och sele för de mer krävande arbeten. Båda modellerna är utrustade med LED-display och har en borstlös EC-motor och väger endast från 4,3 kg. Varvtal regleras enkelt i tre steg beroende på uppdrag. Levereras med trimmerhuvud och kan också användas med gräsklinga och slyklinga.

Den mångsidiga KombiMaskinen KMA 135 R kan med hjälp av olika tillbehör användas bland annat som sopvals, kantskärare och trimmer. Maskinen har en vikt på endast 3,4 kg och är utrustad med LED-display och ergonomiskt loophandtag med säkerhetsbygel.

Stånghäcksaxarna HLA 135 och HLA 135 K har en totallängd på 2490 mm respektive 2190 mm. Den vinkelbara knivbalken kan justeras i fem olika lägen upp till 145 grader vilket bidrar till en bra arbetsställning. HLA 135 är utrustad med loophandtag och HLA 135 K med gummerat riggrör, samt justerbar hastighet och trepunktsfattning.

Alla maskiner i 135-serien drivs med AP-batteri med placering i motorhuset för en bättre viktfördelning. De har stort luftintag för kylning av motor och batteri och är därmed lämpade för frekvent arbete. Maskinerna är också förberedda för Smart Connector 2 A med placering för connectorn direkt i maskinen. Genom det här digitala tillbehöret får användare koll på alla sina batteridrivna maskiner, se hur länge de använts, när det är dags för underhåll och service.

STIHL riktar sig i första hand till professionella användare inom grönyteskötsel så som kommun, park- och kyrkogårdsförvaltning och fastighetsskötare.

STIHL Smart Connector 2 A lanseras i Norden under 2021 och den nya 135-serien lanseras i Sverige löpande under året med start i april.


Skriven av Jenny Öhlund

Grästrimmer FSA 135
Grästrimmer FSA 135
KombiMaskinen KMA 135 R
KombiMaskinen KMA 135 R
Stånghäcksax HLA 135
Stånghäcksax HLA 135

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.