Nyheter

Nya färger på Formex

New Materialism
2019-01-21
Formex, Nordens största fackmässa inom inredning, design m m gick av stapeln 15-18 januari på Stockholmsmässan där Byggkatalogen var på plats för att spana in materialtrender och nyheter inom branschen. På mässan presenterades, bland många andra nya material, kulörer och inredningsprodukter, Beckers nya färgkarta för 2019, Livet. I färg.

Formex anordnas två gånger per år och samlar runt 800 utställande företag, nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen.

På Formex visades trender inom material, kulörer och nya inredningsprodukter. Precis som i samhället i övrigt är hållbarhet en het fråga och återvunna och närproducerade material där naturliga färgskalor blandas med starkare kulörer kommer stort. Beigt, kameltoner och senapsgult syns som trendande kulörer och textilier av manchester är på ingång.

Ett annat material som är på väg tillbaka är Terrazzo, ett material som oftast framställs av cement med ballast av krossad sten av olika slag, t ex marmor, granit eller glas och som sedan slipas till önskad yta. Terrazzo är ett mycket slittåligt material som håller i många år och som kan varieras nästintill oändligt med hjälp av pigmentering, storlek och typ av ballast, för att skapa olika intryck och utseenden. 

Formex trender inför 2019
Inför kommande säsong har Formex tagit fram tre övergripande trender: 
More is More, med en skala av starka kulörer där neon och silver blandas med naturliga toner, pasteller, svart och vitt. 

Kindful Sole som bygger på en harmonisk färgskala med naturen som inspiration och drömska undertoner.

New Materialism, bygger på textila mönster skapade med ursprungliga mönstermetoder och har en färgskala som går mot jordiga och intensivt elektriska toner i grönt, rosa och kornblått. Svart bas mot orange och solgult. Här syns material som syntet, plast och naturmaterial.

Livet I.färg
Beckers var på plats på Formex och presenterade sin nya färgkarta, Livet. I färg,  med utvalda trendkulörer för 2019. Färgkartan består av färgpaletterna Morgontimme, Sommarminnen och Sagostund. Tre paletter som satts samman till färgfamiljer med utvalda kulörer som matchar bra ihop med varandra.

Färgkartan innehåller totalt 15 kulörer med tre nyckelfärger Salvia 825, Plommon 709 och Puderrosa 673.

Morgontimme har Salvia som huvudfärg. Här finns tre gröna nyanser med en ljus beige som neutral färg samt en mörkare beige. 

Sommarminnen bygger på färgen Puderrosa som kompletteras med tre pastelliga kulörer i samma nyans samt en beige som balanserar paletten och gör den mer modern och vuxen. Bygger på en sval färgsättning.

Sagostund. Här står Plommon som huvudfärg som kompletteras med kulörer med ungefär samma svarthet för att tona bra ihop. Kompletteras med en ljusgrå nyans.

Beckers har också nyligen lanserat den nya produktserien Living med färger avsedda för målning av väggar och tak inomhus. Produkterna finns från helmatt som ger en djup kulöråtergivning, till matt och halvmatt för utrymmen där det förekommer mer slitage. Produkterna har en hög täckförmåga och torkar snabbt vilket gör att ytan kan målas två gånger på samma dag.

Skriven av Anna Göth

Kindful Soul
Kindful Soul
More is more
More is more
Beckers Livet. I färg, Morgontimme
Beckers Livet. I färg, Morgontimme

Nyheter

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.

Naturnära panelsystem av halm

2023-03-09
Väggelement

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.