Vi utför underhåll av Byggkatalogen.se vilket kan påverka sökresultatet. Vi beklagar störningen och hoppas det ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Ny standard för självrengörande glas

Nyheter

Ny standard för självrengörande glas

Ny standard för självrengörande glas
2017-08-17
Pilkington Activ™, som i år firar sitt 15-årsjubileum, använder en mikroskopiskt tunn beläggning med självrengörande effekt. Den har nu testats enligt den nya standarden EN 1096-5 för belagt glas med självrengörande egenskaper. Detta är en oberoende bedömning som dokumenterar egenskaper hos produkter som använder sig av hydrofila och fotokatalytiska egenskaper för att förbättra glasets renhet.

Den nya standarden blir betryggande för husägare som nu kan försäkra sig om att de har införskaffat en produkt som håller måttet. Den kommer också att göra det möjligt för alla att skilja mellan produkter med en officiell dokumenterad självrengörande effekt och produkter utan.

Testen från Fraunhofer Institute (IST) i Tyskland bekräftar att Pilkington Activ™ har dessa egenskaper. Tidigare har glaset uppnått klass A, den högsta klassificeringen för beläggningens hållbarhet i överensstämmelse med EN-1096-2. Denna standard testar slitage på beläggningar under naturliga väderförhållanden.

Pilkington Activ™ fungerar så att först blir beläggningen aktiverad av dagsljus vilket bryter ned organiskt material som ses som orenheter på glaset. Därnäst ser regnvatten, som träffar glasets yta, till att dessa orenheter lossnar och sköljs bort. Det självrengörande glaset bidrar till att fönstertvätten blir både billigare och mindre tidskrävande, och ger naturligt renare fönster. 

Beläggningen på glaset är endast en katalysator, dvs den förbrukas inte. Så länge glaset finns och får dagsljus är beläggningen aktiv. Självrengöringen fungerar i alla lutningar av glaset ned till 10˚. Vid kraftig nedsmutsning och långvarig torka eller på ytor dit regnvattnet inte når kan det bli nödvändigt att tvätta. Oftast räcker det att spola med vatten.

Pilkington Activ™ kan förses med energisparande beläggningar och kombineras med andra glas i isolerrutor eller kopplade konstruktioner. Den kan även kombineras med samtliga varianter av Pilkington Suncool för att få ett självrengörande solskyddsglas, Pilkington Activ Suncool.

Skriven av Malena Beijer

.
.

Nyheter

Kombinationsbruk med permanent kolsänka

2023-02-01
Murbruk

Finja Betongs gröna Eco-linje utökas nu med ytterligare en byggprodukt - Mur- & Putsbruk B ECO, ett torrbruk med en inbyggd och livslång kolsänka i form av biokol som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären.

Kraftfullt grepp med Carbonhand®

Personer som drabbas av nedsatt handfunktion får ofta svårt att fortsätta utföra sitt arbete på ett självständigt sätt efter en rehabilitering. Bioservo har därför utvecklat ett nytt hjälpmedel med den kraftförstärkande handsken Carbonhand®.

Murblock Bas ECO oisolerat lättklinkerblock med inbyggt biokol

Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.