• Nyheter
  • Ny standard för självrengörande glas

Nyheter

Ny standard för självrengörande glas

Ny standard för självrengörande glas
Pilkington Activ™, som i år firar sitt 15-årsjubileum, använder en mikroskopiskt tunn beläggning med självrengörande effekt. Den har nu testats enligt den nya standarden EN 1096-5 för belagt glas med självrengörande egenskaper. Detta är en oberoende bedömning som dokumenterar egenskaper hos produkter som använder sig av hydrofila och fotokatalytiska egenskaper för att förbättra glasets renhet.

Den nya standarden blir betryggande för husägare som nu kan försäkra sig om att de har införskaffat en produkt som håller måttet. Den kommer också att göra det möjligt för alla att skilja mellan produkter med en officiell dokumenterad självrengörande effekt och produkter utan.

Testen från Fraunhofer Institute (IST) i Tyskland bekräftar att Pilkington Activ™ har dessa egenskaper. Tidigare har glaset uppnått klass A, den högsta klassificeringen för beläggningens hållbarhet i överensstämmelse med EN-1096-2. Denna standard testar slitage på beläggningar under naturliga väderförhållanden.

Pilkington Activ™ fungerar så att först blir beläggningen aktiverad av dagsljus vilket bryter ned organiskt material som ses som orenheter på glaset. Därnäst ser regnvatten, som träffar glasets yta, till att dessa orenheter lossnar och sköljs bort. Det självrengörande glaset bidrar till att fönstertvätten blir både billigare och mindre tidskrävande, och ger naturligt renare fönster. 

Beläggningen på glaset är endast en katalysator, dvs den förbrukas inte. Så länge glaset finns och får dagsljus är beläggningen aktiv. Självrengöringen fungerar i alla lutningar av glaset ned till 10˚. Vid kraftig nedsmutsning och långvarig torka eller på ytor dit regnvattnet inte når kan det bli nödvändigt att tvätta. Oftast räcker det att spola med vatten.

Pilkington Activ™ kan förses med energisparande beläggningar och kombineras med andra glas i isolerrutor eller kopplade konstruktioner. Den kan även kombineras med samtliga varianter av Pilkington Suncool för att få ett självrengörande solskyddsglas, Pilkington Activ Suncool.

Skriven av Malena Beijer

.
.

Nyheter

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.