Nyheter

Ny robot målar väglinjerna

.
Farlig och utsatt arbetsplats för den som målar linjerna.

 
  

De vita vägmarkeringarna är en viktig del av vägen, de leder, informerar och varnar trafikanterna.

Fram till idag har målningen av texter, symboler, pilar, övergångsställen och spärrfält med mera skett manuellt genom att vägarbetaren skjuter en skopa framför sig och vartefter fyller på mer färg (termoplastmaterial) från en lastbil.

Nu har ett helt nytt koncept tagits fram som gör att vägarbetaren får en säkrare arbetsplats. Vägarbetaren kan nu styra hela processen från hytten på lastbilen utrustad med en robotarm.

Roboten utför hela arbetsmomentet och vägarbetaren slipper röra sig i trafiken.
- Det finns inte något liknande i hela världen och vi ser framemot att få ut roboten på vägarna, säger Magnus Fredriksson, arbetschef, Svevia.

RME (Road Marking Equipment) och Street Smart Equipment har byggt utrustningen och Svevia har bidragit med utvecklingspengar.

 

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.