• Nyheter
  • Ny rapport om kostnadseffektiva bostäder

Nyheter

Ny rapport om kostnadseffektiva bostäder

INGEN BILD
Produktionskostnaden för nya flerbostadshus går att minska med 15–20 procent, enligt en rapport från Industrifakta.

Industrifakta kommer under december månad att presentera en ny studie om kostnadseffektivt bostadsbyggande. Där framgår att vi står inför den största utmaningen på bostadsmarknaden sedan miljonprogrammet. Den övergripande slutsatsen i rapporten är att det går att minska produktionskostnaden för nya flerbostadshus med 15–20 procent.

Nytänkande krävs

Detta görs dock inte med hjälp av enstaka åtgärder som ökad prefabriceringsgrad, utan genom nytänkande i alla faser av byggprocessen. Mycket kan åstadkommas genom noggrann planering, tydligare kommunikation och effektivare samverkan mellan aktörerna i byggprocessen.

Risk för prisfall

Det finns risk för ett kommande prisfall på bostadsmarknaden och i ett sådant läge kan en mer kostnadseffektiv produktion av flerbostadshus bli ett viktigt bidrag till att hålla uppe nyproduktionen av hyresbostäder på en rimlig nivå.

Brist på bostäder för unga

Bakgrunden står att finna i Industrifaktas studie "Kostnadseffektiv nyproduktion av flerbostadshus". Bland annat har omkring 200 kommuner brist på bostäder och antalet unga som behöver bostad ökar med 100 000 fram till 2015.

Äldre vill ha det bekvämare

Samtidigt tillkommer det 160 000 personer i åldern 65–75 år, varav många villaägare som vill ha ett bekvämare boende till rimlig kostnad. En ökad rörlighet på arbetsmarknaden kräver dessutom ett större och varierande bostadsutbud.

 

Länk: Industrifakta, Marknadsrapporter

 

 

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.