Nyheter

Ny cementbaserad träfiberskiva

Ny cementbaserad träfiberskiva
Fredricsons Trä lanserar skivan Viroc på den svenska marknaden. Viroc är en cementbaserad träfiberskiva som är infärgad i fem naturliga kulörer som passar väl in i den rådande trenden inom industriell design. Eftersom skivan är fuktresistent kan den, förutom till snickerier inomhus, även användas för exempelvis fasadkonstruktioner utomhus.

Viroc består av ett kompositmaterial med en blandning av torrt och pressat furuspån och cement. Den är helt giftfri och innehåller inga farliga tillsatsämnen. Materialet kombinerar flexibiliteten hos trä i kombination med cementets hållfasthetsegenskaper samt ger en god termisk isolering. 

Användningsområden kan vara fasader, innerväggar, tak, möbler, invändig design och andra snickerier både inom- och utomhus. Tack vare skivans goda hållfasthetsegenskaper, t ex hög böjhållfasthet, kan den användas i påfrestande konstruktioner såsom golv och tak. 

Skivan finns i fem kulörer och kan erhållas osandad eller sandad med synliga spån. Kulörer är svart, grå, vit, okra, gul och röd. 

Vanliga traditionella träverktyg kan användas för bearbetning och den är lätt att hantera och montera.

Materialet är motståndskraftigt mot fukt och påverkas inte av vatten vilket gör att den kan användas utomhus. Den påverkas inte heller av svamp, insekter eller liknande.

Skivan är brandtekniskt klassificerad i klass b-s1,d0 enligt EN13501-1. Beroende på tjocklek har den en ljudisolerande effekt på 31-37 dB.

Tillverkare av skivan är Investwood SA som även tillverkar Valchromat, en genomfärgad träfiberskiva för användning inomhus.

Mått
Tjocklek, osandad: 8, 10, 12, 16, 19, 22, 25, 28 och 32 mm.
Tjocklek, sandad: 8, 12, 15, 18, 21, 24 och 28 mm.
Mått: 2600×1250, 3000×1250 mm. Andra dimensioner på förfrågan.
Densitet: 1350 ±50 kg/m³.

Ytterligare information om produkten finns på Fredricsons webbplats samt på www.viroc.pt

Skriven av Anna Göth

Viroc på fasad och tak
Viroc på fasad och tak
Viroc inomhus
Viroc inomhus
Viroc svart, osandad resp sandad
Viroc svart, osandad resp sandad

Nyheter

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.

Automatisk cykelpump utan el

Smekab Citylife har lanserat en ny automatisk cykelpump vid namn CANAIR. Cykelpumpen drivs av kvävgas och behöver därför ingen elanslutning vilket gör den mycket flexibel och lättplacerad vid exempelvis cykelparkeringar, resecentrum eller längs cykelvägar.

Snyggt brandskydd

Snyggt brandskydd

Hide design har formgett två stycken Brinte skåp för brandsläckare och brandfilt, som lanseras i samarbete med Göthes industribeslag. Tillverkningen sker lokalt i Dalarna.

Ökad storstadskoncentration av lokalinvesteringarna

Under första kvartalet i år beräknas de totala husbyggnadsinvesteringarna inom privata och offentliga lokaler ha uppgått till närmare 39 miljarder kronor. Enligt analysföretaget Industrifakta var närmare 60 procent av investeringarna koncentrerade till de tre storstadslänen: Stockholms-, Västra Götalands- och Skåne län.

Tunn rumstermostat med display

Tunn rumstermostat med display

Thermotech utökar sitt sortiment av trådlösa rumstermostater för golvvärme med en ny serie. Serie XD har en tunn och diskret design och en display som kan anpassas till att antingen lysa, dimras eller vara helt släckt.