Nyheter

Ny cementbaserad träfiberskiva

Ny cementbaserad träfiberskiva
Fredricsons Trä lanserar skivan Viroc på den svenska marknaden. Viroc är en cementbaserad träfiberskiva som är infärgad i fem naturliga kulörer som passar väl in i den rådande trenden inom industriell design. Eftersom skivan är fuktresistent kan den, förutom till snickerier inomhus, även användas för exempelvis fasadkonstruktioner utomhus.

Viroc består av ett kompositmaterial med en blandning av torrt och pressat furuspån och cement. Den är helt giftfri och innehåller inga farliga tillsatsämnen. Materialet kombinerar flexibiliteten hos trä i kombination med cementets hållfasthetsegenskaper samt ger en god termisk isolering. 

Användningsområden kan vara fasader, innerväggar, tak, möbler, invändig design och andra snickerier både inom- och utomhus. Tack vare skivans goda hållfasthetsegenskaper, t ex hög böjhållfasthet, kan den användas i påfrestande konstruktioner såsom golv och tak. 

Skivan finns i fem kulörer och kan erhållas osandad eller sandad med synliga spån. Kulörer är svart, grå, vit, okra, gul och röd. 

Vanliga traditionella träverktyg kan användas för bearbetning och den är lätt att hantera och montera.

Materialet är motståndskraftigt mot fukt och påverkas inte av vatten vilket gör att den kan användas utomhus. Den påverkas inte heller av svamp, insekter eller liknande.

Skivan är brandtekniskt klassificerad i klass b-s1,d0 enligt EN13501-1. Beroende på tjocklek har den en ljudisolerande effekt på 31-37 dB.

Tillverkare av skivan är Investwood SA som även tillverkar Valchromat, en genomfärgad träfiberskiva för användning inomhus.

Mått
Tjocklek, osandad: 8, 10, 12, 16, 19, 22, 25, 28 och 32 mm.
Tjocklek, sandad: 8, 12, 15, 18, 21, 24 och 28 mm.
Mått: 2600×1250, 3000×1250 mm. Andra dimensioner på förfrågan.
Densitet: 1350 ±50 kg/m³.

Ytterligare information om produkten finns på Fredricsons webbplats samt på www.viroc.pt

Skriven av Anna Göth

Viroc på fasad och tak
Viroc på fasad och tak
Viroc inomhus
Viroc inomhus
Viroc svart, osandad resp sandad
Viroc svart, osandad resp sandad

Nyheter

Högsäkerhetspollare för citymiljöer

GPP Perimeter Protection AB har lanserat sina hajtandsformade högsäkerhetspollare CityProtector med ett extra grunt fundament framtagna för innerstadsmiljöer där tillgängligt anläggningsdjup är begränsat på grund av ledningar, underjordiska garage och andra strukturer som ligger nära marken och där varje millimeter räknas.

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.