Nyheter

Ny cementbaserad träfiberskiva

Ny cementbaserad träfiberskiva
Fredricsons Trä lanserar skivan Viroc på den svenska marknaden. Viroc är en cementbaserad träfiberskiva som är infärgad i fem naturliga kulörer som passar väl in i den rådande trenden inom industriell design. Eftersom skivan är fuktresistent kan den, förutom till snickerier inomhus, även användas för exempelvis fasadkonstruktioner utomhus.

Viroc består av ett kompositmaterial med en blandning av torrt och pressat furuspån och cement. Den är helt giftfri och innehåller inga farliga tillsatsämnen. Materialet kombinerar flexibiliteten hos trä i kombination med cementets hållfasthetsegenskaper samt ger en god termisk isolering. 

Användningsområden kan vara fasader, innerväggar, tak, möbler, invändig design och andra snickerier både inom- och utomhus. Tack vare skivans goda hållfasthetsegenskaper, t ex hög böjhållfasthet, kan den användas i påfrestande konstruktioner såsom golv och tak. 

Skivan finns i fem kulörer och kan erhållas osandad eller sandad med synliga spån. Kulörer är svart, grå, vit, okra, gul och röd. 

Vanliga traditionella träverktyg kan användas för bearbetning och den är lätt att hantera och montera.

Materialet är motståndskraftigt mot fukt och påverkas inte av vatten vilket gör att den kan användas utomhus. Den påverkas inte heller av svamp, insekter eller liknande.

Skivan är brandtekniskt klassificerad i klass b-s1,d0 enligt EN13501-1. Beroende på tjocklek har den en ljudisolerande effekt på 31-37 dB.

Tillverkare av skivan är Investwood SA som även tillverkar Valchromat, en genomfärgad träfiberskiva för användning inomhus.

Mått
Tjocklek, osandad: 8, 10, 12, 16, 19, 22, 25, 28 och 32 mm.
Tjocklek, sandad: 8, 12, 15, 18, 21, 24 och 28 mm.
Mått: 2600×1250, 3000×1250 mm. Andra dimensioner på förfrågan.
Densitet: 1350 ±50 kg/m³.

Ytterligare information om produkten finns på Fredricsons webbplats samt på www.viroc.pt

Skriven av Anna Göth

Viroc på fasad och tak
Viroc på fasad och tak
Viroc inomhus
Viroc inomhus
Viroc svart, osandad resp sandad
Viroc svart, osandad resp sandad

Nyheter

Dramatisk nedgång i byggandet av privata lokaler

Enligt NAVET Analytics löpande konjunkturbevakning på den nordiska byggmarknaden påbörjades det under årets första tre kvartal ny- och ombyggnadsinvesteringar inom privata och offentliga lokaler till ett värde av ca 106 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året innebär det en marginell nedgång med runt 2 procent.

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton x Kakelspecialisten

Toniton tycker att det behövs mer färg i världen och inleder sitt uppdrag i hemmen med filosofin att färg i sig är den enda dekoration som behövs. I samarbete med Kakelspecialisten erbjuds ett nytt sortiment av kakel, klinker och matchande fog.

LESS teglet med tre hål

LESS - teglet med de hållbara fördelarna

Wienerberger har nyligen lanserat ett tegel med tydliga fördelar för både klimatet och arbetsmiljön. Nyheten ligger i tre små hål i tegelstenen som i övrigt har samma dimension och utseende som traditionellt slaget tegel.