Nyheter

Ny cementbaserad träfiberskiva

Ny cementbaserad träfiberskiva
Fredricsons Trä lanserar skivan Viroc på den svenska marknaden. Viroc är en cementbaserad träfiberskiva som är infärgad i fem naturliga kulörer som passar väl in i den rådande trenden inom industriell design. Eftersom skivan är fuktresistent kan den, förutom till snickerier inomhus, även användas för exempelvis fasadkonstruktioner utomhus.

Viroc består av ett kompositmaterial med en blandning av torrt och pressat furuspån och cement. Den är helt giftfri och innehåller inga farliga tillsatsämnen. Materialet kombinerar flexibiliteten hos trä i kombination med cementets hållfasthetsegenskaper samt ger en god termisk isolering. 

Användningsområden kan vara fasader, innerväggar, tak, möbler, invändig design och andra snickerier både inom- och utomhus. Tack vare skivans goda hållfasthetsegenskaper, t ex hög böjhållfasthet, kan den användas i påfrestande konstruktioner såsom golv och tak. 

Skivan finns i fem kulörer och kan erhållas osandad eller sandad med synliga spån. Kulörer är svart, grå, vit, okra, gul och röd. 

Vanliga traditionella träverktyg kan användas för bearbetning och den är lätt att hantera och montera.

Materialet är motståndskraftigt mot fukt och påverkas inte av vatten vilket gör att den kan användas utomhus. Den påverkas inte heller av svamp, insekter eller liknande.

Skivan är brandtekniskt klassificerad i klass b-s1,d0 enligt EN13501-1. Beroende på tjocklek har den en ljudisolerande effekt på 31-37 dB.

Tillverkare av skivan är Investwood SA som även tillverkar Valchromat, en genomfärgad träfiberskiva för användning inomhus.

Mått
Tjocklek, osandad: 8, 10, 12, 16, 19, 22, 25, 28 och 32 mm.
Tjocklek, sandad: 8, 12, 15, 18, 21, 24 och 28 mm.
Mått: 2600×1250, 3000×1250 mm. Andra dimensioner på förfrågan.
Densitet: 1350 ±50 kg/m³.

Ytterligare information om produkten finns på Fredricsons webbplats samt på www.viroc.pt

Skriven av Anna Göth

Viroc på fasad och tak
Viroc på fasad och tak
Viroc inomhus
Viroc inomhus
Viroc svart, osandad resp sandad
Viroc svart, osandad resp sandad

Nyheter

Flexibla eluttag

Mainline är ett flexibelt system som gör det möjligt att ansluta eluttag var och när man vill i rummet. Systemet bygger på en strömskena med flyttbara el- eller datauttag som enkelt kan läggas till, tas bort eller flyttas till valfri plats längs strömskenan allt eftersom behoven förändras.

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Detaljhandelns byggande faller

I sin kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, redovisar Navet Analytics AB, tidigare Industrifakta, utvecklingen för första kvartalets byggande och underhåll inom bostäder och lokaler.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.