• Nyheter
  • Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Nyheter

Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Hiarc reflect Ruukki
2013-11-13
Hiarc reflect från Ruukki är en fasadbeläggning som reflekterar solens värmestrålning och håller väggpanelen svalare.

Behovet av inomhuskylning minskar och förbättrar byggnadens energieffektivitet. Den reflekterande beläggningen är ännu ett exempel på lösningar som Ruukki utvecklar för att förbättra byggnaders energieffektivitet.

Nya Hiarc reflect håller mörka fasader svalare och minskar distorsionen i stålet. Detta förbättrar i sin tur lufttätheten i sandwichpanelernas fogar. Den reflekterande ytan möjliggör också användning av längre spann med mörkfärgade element.

- Metallfasader är utsatta för värmeutvidgning. Mörkfärgade stålytor t.ex. kan komma upp i en temperatur på 80–90 °C i solen. Hiarc reflect-beläggningen kan minska temperaturen på väggytan med hela 20 °C och därigenom minska behovet av inomhuskylning, säger Thomas Hörnfeldt, SVP, Special Steels & International Sales på Ruukki Metals.

Hiarc reflect är en fasadbeläggning med god resistens mot UV-strålning och slitage, vilket gör att den bibehåller sin ursprungliga färg och glans utan att blekna och även håller sig ren. Hiarc reflect är lämplig som ytterbeläggning på sandwichpaneler och kan användas på profilplåt i oisolerade byggnader. Beläggningen finns i fasadfärgerna: klarvit, mörkgrå, metallic silver och metallic mörk silver.

Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet
Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.