• Nyheter
  • Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Nyheter

Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Hiarc reflect Ruukki
Hiarc reflect från Ruukki är en fasadbeläggning som reflekterar solens värmestrålning och håller väggpanelen svalare.

Behovet av inomhuskylning minskar och förbättrar byggnadens energieffektivitet. Den reflekterande beläggningen är ännu ett exempel på lösningar som Ruukki utvecklar för att förbättra byggnaders energieffektivitet.

Nya Hiarc reflect håller mörka fasader svalare och minskar distorsionen i stålet. Detta förbättrar i sin tur lufttätheten i sandwichpanelernas fogar. Den reflekterande ytan möjliggör också användning av längre spann med mörkfärgade element.

- Metallfasader är utsatta för värmeutvidgning. Mörkfärgade stålytor t.ex. kan komma upp i en temperatur på 80–90 °C i solen. Hiarc reflect-beläggningen kan minska temperaturen på väggytan med hela 20 °C och därigenom minska behovet av inomhuskylning, säger Thomas Hörnfeldt, SVP, Special Steels & International Sales på Ruukki Metals.

Hiarc reflect är en fasadbeläggning med god resistens mot UV-strålning och slitage, vilket gör att den bibehåller sin ursprungliga färg och glans utan att blekna och även håller sig ren. Hiarc reflect är lämplig som ytterbeläggning på sandwichpaneler och kan användas på profilplåt i oisolerade byggnader. Beläggningen finns i fasadfärgerna: klarvit, mörkgrå, metallic silver och metallic mörk silver.

Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet
Ny beläggning förbättrar byggnaders energieffektivitet

Nyheter

Flexibla industriräcken

2020-01-22
Räcken

Weland stål har introducerat ytterligare ett flexibelt räcke, Weflex som är ett obrutet räcke som levereras i kundspecifik längd. Sedan tidigare finns Universal som levereras i moduler.

Krukor för en klimatanpassad utemiljö

Hållbara och tidlösa krukor

Byggkatalogen besökte Formex på Stockholmsmässan, där vi noterade att hållbarhet och återbruk är fortsatt stora trender. Klippans yllefabrik skapar filtar av spill från fabriken, återvunnen plast finns i flera produkter och priset Formex formidable gick till sneakers gjorda i svenskt skinn där sulorna byts när de slitits ut, allt för att konsumenten ska kunna ha produkten länge.

Multifunktionell parkbänk

2020-01-20
Parkmöbler

Monna är en solcellsdriven parkbänk med många olika inbyggda funktioner såsom laddning för elcyklar och andra mobila enheter. Bänken är även utrustad med trådlöst internet, belysning, sensorer för datainsamling, luftpump och verktyg för cyklar.

Radiatortermostat för Smarta hem

Radiatortermostat för Smarta hem

Thermostatic Valve io från Somfy är en ny radiatorventil med termostatfunktion som kan kopplas till deras Smarta hem-system TaHoma. Termostaten gör det möjligt att ställa in önskad temperatur direkt på termostaten, på distans eller med röststyrning.