• Nyheter
  • Nordbyggs Guldmedalj 2022 går till Recoma byggskivor

Nyheter

Nordbyggs Guldmedalj 2022 går till Recoma byggskivor

Nordbyggs Guldmedalj 2022 går till Recoma byggskivor
Nordbyggs Guldmedalj 2022 gick till Recoma AB för deras byggskivor tillverkade av återvunna kompositförpackningar. Bakom tävlingen står Nordbygg och Svensk Byggtjänst som varje år delar ut Guldmedaljen för föregående års mest innovativa produktnyhet.

Av tio nominerade produktnyheter, utvalda ur Byggkatalogens nyhetsbevakning, korades slutligen Recoma byggskivor till byggbranschens mest innovativa produktnyhet 2021. Medaljen överlämnades på årets Nordbygg till Max Rosenberg, vd Recoma samt säljarna Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg.

Byggskivorna prisades för sin cirkularitet och låga emissionsvärden i och med att de är helt tillverkade av återvunna förpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck.

Juryns motivering:
”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC* som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

"Årets vinnare av Nordbyggs Guldmedalj speglar hållbarhet och cirkulärt tänkande som är oerhört viktigt i dagens samhälle, inte minst inom byggbranschen. Vi hoppas och tror att fler kommer inspireras av årets vinnare så att vi tillsammans kan arbeta för ett klimatneutralt samhällsbygge", säger Anna Göth, chef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.

Juryn består av Anna Göth, chef för Byggkatalogen, Charlotte Steen, chefredaktör på Byggkoll på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

Om Nordbyggs guldmedalj
Nordbyggs Guldmedalj delades ut för första gången år 2010 och har sedan dess tilldelats en lång rad olika innovationer. Förra årets guldmedalj gick till Exoskelettet HA EXO-O1 från Hilti för sitt bidrag till social hållbarhet genom en förbättrad arbetsmiljö och säkerhet.

Årets nominerade bidrag är utvalda ur Byggkatalogens nyhetsbevakning och finns även presenterade hos Byggkoll.

Pressmeddelandet i sin helhet finns att läsa på Mynewsdesk.

* TVOC = Total volatile organic compounds, dvs den totala halten av flyktiga organiska ämnen.

Nordbyggs Guldmedalj 2022 överlämnades till Max Rosenberg, vd Recoma, Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg
Nordbyggs Guldmedalj 2022 överlämnades till Max Rosenberg, vd Recoma, Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.