• Nyheter
  • Nordbyggs Guldmedalj 2021 går till HA EXO-O1 Exoskelett från Hilti

Nyheter

Nordbyggs Guldmedalj 2021 går till HA EXO-O1 Exoskelett från Hilti

Nordbyggs Guldmedalj 2021 går till HA EXO-O1 Exoskelett från Hilti
Exoskelettet HA EXO-O1 från Hilti är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj för föregående års mest innovativa byggprodukt. I år valde juryn att uppmärksamma en produkt som bidrar till social hållbarhet genom en förbättrad arbetsmiljö och säkerhet.

Nordbyggs Guldmedalj 2021 kammades hem av HA EXO-O1 Exoskelett – en innovation från Hilti. Bakom tävlingen står Nordbygg och Svensk Byggtjänst som varje år delar ut Guldmedaljen för föregående års mest innovativa produktnyhet.

Av tio nominerade bidrag i ett tufft startfält korades slutligen Hiltis HA EXO-O1 Exoskelett till byggbranschens mest innovativa produktnyhet 2021.

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar. Byggkatalogens artikel om produkten finns att läsa här.

Juryns motivering:
"Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det minskar risken för förslitningsskador och ökar möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat."

Juryn består av Anna Göth, Chef för Byggkatalogen, Anna Ryberg Åberg, VD för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg på Stockholmsmässan.

Ser signalvärde
På grund av coronapandemin kunde Guldmedaljen inte delas ut på Nordbyggmässan, som annars hade arrangerats i april i år. Vinnaren meddelades istället digitalt via länk och mottog beskedet med glädje.

– Årets guldmedalj är oerhört glädjande! Innovation är en del av i Hiltis DNA och nomineringen blir ytterligare en bekräftelse på vår övertygelse att fortsätta investera, utveckla och ligga i framkant när det gäller byggbranschens arbetsmiljö och kundorienterade lösningar, säger Fabio Pedrazzi, marknadsdirektör, Hilti Svenska AB.

Han ser Exoskelettet EXO-O1 som en viktig satsning för att göra byggindustrin mer hållbar och att det finns ett starkt signalvärde i att fortsätta fokusera på byggbranschens arbetsmiljö.

Om Nordbyggs guldmedalj
Nordbyggs Guldmedalj delades ut för första gången år 2010 och har sedan dess tilldelats en lång rad olika innovationer. Förra årets medalj gick till ECO-Betong från Swerock - en klimatförbättrad betong där delar av cementen ersatts av slagg, en restprodukt från stålindustrin vilket minskar koldioxidutsläppen från tillverkningen.

Årets nominerade bidrag är utvalda ur Byggkatalogens nyhetsbevakning och finns även presenterade hos Omvärldsbevakning.

Pressmeddelandet i sin helhet finns att läsa på Mynewsdesk

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.