Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Nordbyggs guldmedalj 2017 går till HMBox

Nyheter

Nordbyggs guldmedalj 2017 går till HMBox

Nordbyggs guldmedalj går till HMBox
Englund-Gruppen vinner Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2017, med fuktmätaren HMBox. Den tillverkas av österrikiska Floorprotector. Produkten mäter fukthalten i betongunderlag och kan sen via internet meddela när betongen är tillräckligt torr för golvläggning.

Juryn var helt enig i valet av HMBox som årets vinnare. Juryn består av  Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket och Jörgen Hallström, kommunikationskonsult på Hallström PR.

"HMBox kombinerar enkel hantering med smart, digital informationsöverföring. Den är lätt att använda och förebygger fuktproblem i golvkonstruktioner. Juryn uppmuntrar mätning och uppföljning som gynnar effektiviteten i byggbranschen."

Så lyder juryns motivering till varför just HMBox från Englund-Gruppen fick den åttonde i raden av Nordbyggs guldmedaljer. Bakom priset står Nordbygg, Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin. Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via Byggindustrins webbplats. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

HMBox har samma form och storlek som en hockeypuck och är lätt att fästa på ett betongunderlag. Den registrerar fuktnivån och skickar fortlöpande data till en server. Aktuell data kan sedan tas emot via en app, direkt på arbetsplatsen, och meddela att det exempelvis är dax att lägga golv. Produkten är bra exempel på Internet of Things inom byggbranschen.

Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Förra året, 2016, belönades Klimatfabriken med medaljen för den multifunktionella och energisnåla fläkten Klimat K7.Guldmedaljen fyller en viktig uppgift eftersom den pekar på den stora innovationskraften i byggbransch och tjänar som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter.

Skriven av Malena Beijer

Byggkatalogen har tidigare skrivit om HMBox

HMBox mäter fukt i betongen
HMBox mäter fukt i betongen
Vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2017
Vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2017

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.