Nyheter

Nödbelysning med OLED-teknik

Nödbelysning med OLED-teknik
På Elfack 2015 lanserade företaget Effekta Power Systems en nödbelysningsarmatur tillverkad med OLED-teknik. Den främsta fördelen med OLED är att hela skylten får ett jämnt ljus med hög luminans, vilket ger hög varseleffekt. Den tunna OLED-skivan gör även att skyltarna blir diskreta.

OLED-tekniken används främst idag till tunna, böjbara dator, TV och mobilskärmar. Tekniken och forskningen har nu börjat få spridning till mer "normal" interiör belysning. OLED står för Organisk Ljus Emitterande Diod och är en vidareutveckling av LED-tekniken. OLED är en ljusemitterande diod, vars ljuskälla är ett ett lysande lager, vilket består av en film, som är organisk (kolbaserad) och som reagerar på elektrisk ström.

För nödbelysning innebär dettta, att istället för att belysa en glas- eller plastskiva från sidan, ovanifrån eller bakifrån, så kan själva skivan spänningssättas och därmed fås att lysa själv. Hela skylten får då ett jämnt ljus med hög luminans. Skyltarna kan då göras tunna och diskreta.

Effektas Power Systems nödbelysning
Piktogrammen monteras i en tunn ram av borstad aluminium. Livslängden beräknas till över 50.000 timmar. Armaturen i gjuten aluminium finns för tak- eller gavelmontering i enkel- eller dubbelsidigt utförande. Nödbelysningen kan fås i två modeller; antingen för anslutning till centralt nödljusaggregat, eller med inbyggt nödljusaggregat och batteri, med minst 60 minuters drifttid vid nätbortfall. Batteriet har en förväntad livslängd på mer än 10 år.

Skyltarna kommer att finnas tillgängliga på marknaden kvartal 3 i år och priset kommer att bli jämförbart med traditionella skyltar. Armaturerna kommr att omfattas av fem års garanti.

Se filmen på Svensk Byggtjänsts hemsida http://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/artiklar/2015/maj/nodbelysning-med-oled/

Skriven av Harald Holm
   OLED-tekniken
OLED-tekniken
Tunn design
Tunn design
Jämnt ljus med hög luminans
Jämnt ljus med hög luminans

Nyheter

Heltäckande golvlimssortiment

2021-12-03
Lim

Bostik har uppdaterat sitt golvlimssortiment och tagit fram en serie produkter avsedda att förenkla och förbättra limning av golv. I det nya golvlimssortimentet One Floor Range ingår elva produkter som tillsammans är heltäckande för de flesta behov av golvlimningar.

Säkert system för ställningsbyggare

2021-12-01
Ställningar

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Modul'up löslagda vinylgolv på Thomagolv 4v Grön

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.