Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Nödbelysning med OLED-teknik

Nödbelysning med OLED-teknik
På Elfack 2015 lanserade företaget Effekta Power Systems en nödbelysningsarmatur tillverkad med OLED-teknik. Den främsta fördelen med OLED är att hela skylten får ett jämnt ljus med hög luminans, vilket ger hög varseleffekt. Den tunna OLED-skivan gör även att skyltarna blir diskreta.

OLED-tekniken används främst idag till tunna, böjbara dator, TV och mobilskärmar. Tekniken och forskningen har nu börjat få spridning till mer "normal" interiör belysning. OLED står för Organisk Ljus Emitterande Diod och är en vidareutveckling av LED-tekniken. OLED är en ljusemitterande diod, vars ljuskälla är ett ett lysande lager, vilket består av en film, som är organisk (kolbaserad) och som reagerar på elektrisk ström.

För nödbelysning innebär dettta, att istället för att belysa en glas- eller plastskiva från sidan, ovanifrån eller bakifrån, så kan själva skivan spänningssättas och därmed fås att lysa själv. Hela skylten får då ett jämnt ljus med hög luminans. Skyltarna kan då göras tunna och diskreta.

Effektas Power Systems nödbelysning
Piktogrammen monteras i en tunn ram av borstad aluminium. Livslängden beräknas till över 50.000 timmar. Armaturen i gjuten aluminium finns för tak- eller gavelmontering i enkel- eller dubbelsidigt utförande. Nödbelysningen kan fås i två modeller; antingen för anslutning till centralt nödljusaggregat, eller med inbyggt nödljusaggregat och batteri, med minst 60 minuters drifttid vid nätbortfall. Batteriet har en förväntad livslängd på mer än 10 år.

Skyltarna kommer att finnas tillgängliga på marknaden kvartal 3 i år och priset kommer att bli jämförbart med traditionella skyltar. Armaturerna kommr att omfattas av fem års garanti.

Se filmen på Svensk Byggtjänsts hemsida http://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/artiklar/2015/maj/nodbelysning-med-oled/

Skriven av Harald Holm
   OLED-tekniken
OLED-tekniken
Tunn design
Tunn design
Jämnt ljus med hög luminans
Jämnt ljus med hög luminans

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.