Nyheter

Nödbelysning med OLED-teknik

Nödbelysning med OLED-teknik
På Elfack 2015 lanserade företaget Effekta Power Systems en nödbelysningsarmatur tillverkad med OLED-teknik. Den främsta fördelen med OLED är att hela skylten får ett jämnt ljus med hög luminans, vilket ger hög varseleffekt. Den tunna OLED-skivan gör även att skyltarna blir diskreta.

OLED-tekniken används främst idag till tunna, böjbara dator, TV och mobilskärmar. Tekniken och forskningen har nu börjat få spridning till mer "normal" interiör belysning. OLED står för Organisk Ljus Emitterande Diod och är en vidareutveckling av LED-tekniken. OLED är en ljusemitterande diod, vars ljuskälla är ett ett lysande lager, vilket består av en film, som är organisk (kolbaserad) och som reagerar på elektrisk ström.

För nödbelysning innebär dettta, att istället för att belysa en glas- eller plastskiva från sidan, ovanifrån eller bakifrån, så kan själva skivan spänningssättas och därmed fås att lysa själv. Hela skylten får då ett jämnt ljus med hög luminans. Skyltarna kan då göras tunna och diskreta.

Effektas Power Systems nödbelysning
Piktogrammen monteras i en tunn ram av borstad aluminium. Livslängden beräknas till över 50.000 timmar. Armaturen i gjuten aluminium finns för tak- eller gavelmontering i enkel- eller dubbelsidigt utförande. Nödbelysningen kan fås i två modeller; antingen för anslutning till centralt nödljusaggregat, eller med inbyggt nödljusaggregat och batteri, med minst 60 minuters drifttid vid nätbortfall. Batteriet har en förväntad livslängd på mer än 10 år.

Skyltarna kommer att finnas tillgängliga på marknaden kvartal 3 i år och priset kommer att bli jämförbart med traditionella skyltar. Armaturerna kommr att omfattas av fem års garanti.

Se filmen på Svensk Byggtjänsts hemsida http://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/artiklar/2015/maj/nodbelysning-med-oled/

Skriven av Harald Holm
   OLED-tekniken
OLED-tekniken
Tunn design
Tunn design
Jämnt ljus med hög luminans
Jämnt ljus med hög luminans

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.