• Nyheter
  • Nedgång i bygginvesteringarna under 2008

Nyheter

Nedgång i bygginvesteringarna under 2008

INGEN BILD
Konjunkturrapport visar att husbyggnadsvolymen minskade med mer än 5 procent under förra året.

I Industrifaktas nya konjunkturrapport, som presenteras i dagarna, kan man utläsa att total husbyggnadsvolym 2008 beräknas ha uppgått till cirka 127 miljarder kronor. Volymen 2007 beräknas till cirka 134 miljarder, vilket innebär att förra årets volym bör ha minskat med drygt 5 procent.

Bostadsbyggandet minskade mest
Ny- och ombyggnadsvolymerna sjönk i stort sett lika kraftigt och både offentlig sektor samt kontor/handel minskade sina investeringar med cirka 10 procent. Ny- och ombyggnad av bostäder beräknas ha minskat med 20 procent 2008 jämfört med 2007.

Industribyggandet ökade
Nybyggnad inom industri var den sektor som utvecklades bäst 2008. Investeringarna steg med över 50 procent jämfört med 2007. Den extrema utvecklingen beror dock på några enstaka och speciella projekt och rensat från dessa, var utvecklingen avsevärt mindre positiv.

Källa: Industrifakta AB

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.