• Nyheter
  • Närvarostyrda belysningsstolpar med solceller

Nyheter

Närvarostyrda belysningsstolpar med solceller

ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med rörelsekänsliga solceller
Det svenska företaget Leading Light AB utvecklar och tillverkar soldrivna, närvarostyrda och uppkopplade belysningssystem för hållbara städer. En av produkterna är de närvarostyrda belysningsstolparna ActiveLights Hybrid som till större delen drivs med energi från de integrerade solcellspanelerna och endast växlar över till elnätet vid behov. De behovsstyrda stolparna lyser först när en förbipasserande närmar sig vilket kan spara upp till 80% energi enligt företaget.

Solcellerna lagrar energi under dygnets ljusa timmar och vid skymning aktiveras stolpens rörelsesensorer. Belysningsstolpen tänds först när någon närmar sig samtidigt som en signal skickas till de närmast framförvarande stolparna att tändas. När personen har passerat släcks stolparna i tur och ordning i väntan på nästa förbipasserande. 

Hybridstolpen är utrustad med Leading Lights smarta styrsystem IQ som, via den osynliga närvarosensorn, gör det möjligt att bland annat behovsstyra ljusmängden. IQ-systemet kommunicerar trådlöst med andra Hybrid- och IQ-produkter vilket gör att man kan bygga stora, smarta belysningssystem. Systemet kan kopplas via en Gateway till Conncet IoT för exempelvis driftövervakning, larm och passagestatistik.

ActiveLights Hybrid består av en 4,5 meter hög ∅ 108 mm stolpe utrustad med ett inbyggt batteri och två serviceluckor. Överst på stolpen sitter en cylindrisk solcellspanel som laddar både via dagsljus och solljus. I den övre serviceluckan sitter IQ-systemet som sköter ljusreglering, radiokommunikation och positionering samt Hybrid-systemet som sköter energiregleringen från solpanel till batteriet och elnätet. I den nedre serviceluckan ansluter man inkommande el till säkringsinsatsen och drivdonet. 

Hybridstolpen är ”armaturoberoende” dvs man kan välja armatur efter önskad design och ljusbild. Toppen av stolpen kan beställas i ∅ 60, 76 eller 89 mm.

Stolpen levereras med färdigmonterad solpanel, NiMH 10,8 VDC batteri, styrsystem (IQ) och stolpinsats.


Skrivet av Helena Bengtsson

ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med solcellspaneler i Hagaparken
ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med solcellspaneler i Hagaparken
ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med armatur Kungslyktan
ActiveLights Hybrid belysningsstolpar med armatur Kungslyktan
ActiveLights Hybrid belysningsstolpe med olika armaturer
ActiveLights Hybrid belysningsstolpe med olika armaturer

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.