Nyheter

Nanoteknik skyddar skruven

Nanoteknik skyddar skruven
Från Essve kommer den nya skruven 5X layer protection som bland annat skyddas med hjälp av nanoteknik.

     
 

Essves nya skruv, 5X layer protection, har fem skyddslager som ökar livslängden fyra gånger.

 

 

 

Den nya skruven är framtagen för infästning i konstruktioner som utsätts för nederbörd, exempelvis trallgolv och fasader. Och som namnet antyder har skruven fem olika lager av skydd. Det femskiktiga skyddet gör skruven mer tålig mot ytskikts- och rostangrepp och uppges ge skruven fyra gånger längre livslängd.
Skruvens två första lager utgörs av förzinkning, det tredje av Corrseal Nanocoating, det fjärde är infärgat epoxiskydd och det yttersta och femte lagret består av White Solid Vax.


Nanotekniken ökar livsländen
Nanobehandlingstekniken i Corrseal Nanocoating ger skruven 400 procent längre livslängd än traditionellt Silver Ruspert-skydd och garanterar skydd i över 15 år enligt tester utförda av SP. Detta gör skruven även till ett alternativ till rostfri skruv.

Vax skapar limfog
Under den upphettning som sker vid varje iskruvning, skapar det femte skyddslagret, White Solid Vax, en limfog. Denna limfog minimerar friktionen med över 70 procent, samtidigt som vaxet skyddar skruven från ytskiktsskador. Skruvförbandets utdragsvärde förstärks liksom skyddet mot skador som kan leda till rostangrepp. Enligt Essve är vaxet även extremt tryck-, värme- och köldtåligt samtidigt som det inte åldras och är renligt att hantera.

 

Nyheter

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

2022-09-23
Braskaminer

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.

Uppkopplad radiatortermostat kan sänka elräkningen

Schneider Electric utökar sitt smarta hemsystem Wiser med en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via Wiser by SE-appen kan man schemalägga sin uppvärmning samt styra värmen rum för rum och därigenom effektivisera energiförbrukningen i hemmet med upp till 19 procent.

Badrumsprodukter av sand

Badrumsprodukter av sand

Det tyska företaget Sandhelden har i samarbete med olika designers tagit fram produkter för badrum, producerade av kvartssand i 3D-printer. Produkterna är karaktäristiskt utformade med referenser till bland annat naturen, rymden och mytologin med avsikt att hamna i blickfånget.

Sila Dammkåpa leder dammet in i luftrenaren

Leder dammet in i luftrenaren

Sila AB designar, tillverkar och säljer luftrenare för bygg- och saneringsbranschen och har nu skapat Dammkåpa, ett tillbehör som på ett enkelt sätt leder dammet vid mixning av torrbruk in i luftrenaren och förhindrar onödig dammspridning på byggarbetsplatsen.