• Nyheter
  • Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar

Nyheter

Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar

Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar
Ett nytt avloppssystem med skarvnipplar istället för muffar ska ge färre rördelar. Systemets packningar sitter dessutom på insidan, vilket ger slätare skarvar som tar mindre plats.

  
 Smartline är ett inomhusavloppssystem som har skarvnipplar istället för muffar. Det ger betydligt färre rördelar och därmed förenklas lagerhållningen.
  

Slätare skarvar, färre rördelar och säkrare installation är några av fördelarna som leverantören Pipelife framhåller med det nya avloppssystemet Smartline. Detta ska åstadkommas genom att alla rör levereras utan muff.

Istället ska skarvar göras med hjälp av en skarvnippel som tätar mot rörens insida. Skarven är utformad för att systemet ska vara lätt att göra rent och för att hindra smörjmedel att läcka ut på den synliga röränden. I mitten av nippeln finns en krage som kan användas som fixpunkt vid klamring.

Systemet kan anslutas till andra rörsystem med en annan invändig diameter. Då använder man en dubbelmuff.

Nytt men beprövat

Ingemar Freiholtz, som är produktchef på Pipelife Sverige AB, berättar att det är ett helt eget system som nu lanseras i Sverige. Samtidigt har det under en tid prövats med gott resultat i Norge, där det även är utvecklat.

– Det är ett system som har så många fördelar att det troligen på lite sikt kommer att ersätta traditionella rörsystem med muff, säger han.

Inga spår efter gummiringar

Systemets rör och rördelar är tillverkade av polypropen. Därmed är det enkelt att kapa och anpassa rören. Däremot kan de inte limmas. Rör och rördelar finns i traditionellt grått med dimensionerna 50, 75 och 110 millimeter. För synligt montage finns det dessutom rör med dimensionen 40 millimeter, som har färgen Offwhite eller är förkromade.

– Vid synligt montage får man ofta fula spår eftergummiringar. Men det slipper man nu eftersom packningarna ligger på insidan, säger Ingemar Freiholtz.

Uppfyller nordiska krav

Rör och rördelar är tredjepartskontrollerade och märkta med Nordic Poly Mark. Det innebär bland annat att systemet uppfyller funktionskraven i standarden för plaströrsystem, SS-EN 1451.

Systemet omfattas även av reglerna för Säker Vatteninstallation.

 

 

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Krympande gör-det-självmarknad

Affärskonsulterna Navets kommande konjunkturrapport uppvisar ett bakslag för den sk Gds-marknaden. Hushållens inköp av byggmaterial, alltså Gör-det-själv-marknaden, fick ett uppsving under pandemin, något som kan avläsas i bygghandelns omsättningsökning under förra året.

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Betongfritt för väggar under mark

Betongfritt för väggar under mark

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.