Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar

Nyheter

Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar

Mufflöst avloppssystem ger färre rördelar
Ett nytt avloppssystem med skarvnipplar istället för muffar ska ge färre rördelar. Systemets packningar sitter dessutom på insidan, vilket ger slätare skarvar som tar mindre plats.

  
 Smartline är ett inomhusavloppssystem som har skarvnipplar istället för muffar. Det ger betydligt färre rördelar och därmed förenklas lagerhållningen.
  

Slätare skarvar, färre rördelar och säkrare installation är några av fördelarna som leverantören Pipelife framhåller med det nya avloppssystemet Smartline. Detta ska åstadkommas genom att alla rör levereras utan muff.

Istället ska skarvar göras med hjälp av en skarvnippel som tätar mot rörens insida. Skarven är utformad för att systemet ska vara lätt att göra rent och för att hindra smörjmedel att läcka ut på den synliga röränden. I mitten av nippeln finns en krage som kan användas som fixpunkt vid klamring.

Systemet kan anslutas till andra rörsystem med en annan invändig diameter. Då använder man en dubbelmuff.

Nytt men beprövat

Ingemar Freiholtz, som är produktchef på Pipelife Sverige AB, berättar att det är ett helt eget system som nu lanseras i Sverige. Samtidigt har det under en tid prövats med gott resultat i Norge, där det även är utvecklat.

– Det är ett system som har så många fördelar att det troligen på lite sikt kommer att ersätta traditionella rörsystem med muff, säger han.

Inga spår efter gummiringar

Systemets rör och rördelar är tillverkade av polypropen. Därmed är det enkelt att kapa och anpassa rören. Däremot kan de inte limmas. Rör och rördelar finns i traditionellt grått med dimensionerna 50, 75 och 110 millimeter. För synligt montage finns det dessutom rör med dimensionen 40 millimeter, som har färgen Offwhite eller är förkromade.

– Vid synligt montage får man ofta fula spår eftergummiringar. Men det slipper man nu eftersom packningarna ligger på insidan, säger Ingemar Freiholtz.

Uppfyller nordiska krav

Rör och rördelar är tredjepartskontrollerade och märkta med Nordic Poly Mark. Det innebär bland annat att systemet uppfyller funktionskraven i standarden för plaströrsystem, SS-EN 1451.

Systemet omfattas även av reglerna för Säker Vatteninstallation.

 

 

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Utegym för stadsmiljöer

Smekab Citylife har utökat sin produktportfölj med City Art Gym, ett utegym med träningsredskap utformade som konstnärliga skulpturer. Utegymmet är speciellt anpassat för offentliga miljöer där ett vanligt utegym inte passar eller ryms, t ex i stadsmiljöer, torg, innergårdar eller skolgårdar.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.