• Nyheter
  • Möbler som uppmuntrar till Zero Waste

Nyheter

Möbler som uppmuntrar till Zero Waste

Möbler som uppmuntrar till Zero Waste
Normada är en ny svensk möbeltillverkare som vill utmana branschen med sitt sortiment av cirkulära 3D-printade möbler tillverkade av förnybara material och konceptet att köpa, hyra och panta produkterna.

För att inspirera och möta tidens hållbarhetsarbete är konceptet med Normadas möbler en idé om Zero waste, utvecklat tillsammans med forskningsinstitutet RISE. Produkterna är tillverkade av cellulosafiberfylld biokomposit. Det huvudsakliga materialet är speciellt utvalda cellulosafibrer från lokalproducerat hållbart skogsbruk med PEFC-certifiering™ samt 80% biobaserad olja från Scandinavian Bio Oil. Tyget i möblerna är tillverkad av av 70% återvunnen. Alla 3D-möbler har ett urval av standardkulörer men kan även specialfärgas med valfri NCS kulör.

Först ut i produktion var gungsoffan The Nest™ där inspirationen är hämtad från fågelbon - svajande och ombonade. Nu följer serien Miss Ambasador™ upp med 3 produkter - loungestol, pall och kontorsstol. Möblerna är tänkt att passa både i offentlig och privat miljö.

Både kunden och företaget bidrar till konceptet Zero waste där ingen behöver använda mer naturresurser än önskvärt. Produkterna kan köpas, hyras eller pantas via Normada där de mals ner och används vid 3D-utskriften av en ny produkt. Möblerna kan också repareras och Normada hjälper till med kontakt till lokala aktörer.  

Normada erbjuder även en Open Source-design med möjligheten till kostnadsfria nedladdningsbara CAD-modeller där vem som helst då kan 3D-printa och skapa företagets produkter lokalt. Med denna tjänst undviks onödiga transporter och emballagematerial och Normada uppmuntrar till både tillgänglighet globalt och bidrar till en cirkulär ekonomi.

– Målet är att lokalproducerade skandinaviska möbler ska kunna köpas oavsett var man bor med hjälp av modern teknologi i 3D-printing – utan att använda onödiga plastemballage och transporter. Vi visar vägen mot hundra procent cirkulära möbler producerade så nära kunden som möjligt. Helt enkelt tillgängliggöra mer för fler utan bekostnad av miljön, säger Johanna Vesterberg, VD Normada.

Möbelkonceptet är framtaget i samarbete med RISE och 3D-printas av förnybart material
Möbelkonceptet är framtaget i samarbete med RISE och 3D-printas av förnybart material
Cellulosafibrer från lokalproducerat hållbart skogsbruk med PEFC-certifiering™
Cellulosafibrer från lokalproducerat hållbart skogsbruk med PEFC-certifiering™
Gungstolen The Nest™ med inspiration hämtad från fågelbon
Gungstolen The Nest™ med inspiration hämtad från fågelbon
Miss Ambasador™ Lounge stol
Miss Ambasador™ Lounge stol
Miss Ambasador™ Pall
Miss Ambasador™ Pall

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.