Nyheter

Mindre glaskross i busskuren

Mindre glaskross i busskuren
2011-11-23
Vandalsäkra polykarbonatskivor har varit ett bra men dyrt alternativ till glasning av busskurar i utsatta lägen. Med återvunnet material kan kostnaden sänkas.

   
 

Den återvunna polykarbonatskivan Hammerglass Recycled ska ge ett billigare vandalsäkert alternativ för busskuren.

  

Nu lanseras polykarbonatskivan Hammerglas Recycled som till stor del består av återvunnet material.

– Genom att vi använder återvunnet material kan vi erbjuda ett betydligt lägre pris än för våra traditionella polykarbonatskivor. Dessutom ger det miljömässiga fördelar, säger Hammerglass vd, Bengt Nilsson.

Återvunnet fullgott alternativ
Enda skillnaden mellan skivorna är att den som är tillverkad av återvunnet polykarbonat kan ha ingjutna sotflagor eller föroreningar som är maximalt två millimeter stora.

Men enligt Bengt Nilsson går det inte att skilja på skivorna från två meters håll. Därmed ska skivorna vara ett fullgott alternativ för busskurar, väderskydd, bullerskydd och ishockeyarenor.

Skarp stöt krossar glaset
Busskurar och väderskydd är oftast försedda med värmehärdade glasskivor. Men glaset kan enkelt krossas om det utsätts för ett slag med något hårt och skarpt.

Ett alternativ är plastmaterialet polykarbonat som uppges vara 300 gånger starkare än glas. Fast det har nackdelen att det inte tål klottersanering och högtryckstvättning utan att bli fult.

Kisel ger reptålig yta
Lösningen på det har varit att förse polykarbonatet med ett skyddande skikt kiseloxid som gör ytan kemikalieresistent. Men därmed har priset hittills varit tillräckligt högt för att det ska bli billigare att byta härdade glasskivor ett antal gånger.

Däremot ska den återvunna polykarbonatskivan nu erbjuda ett alternativ för glasning i utsatta lägen.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.