Nyheter

Mindre glaskross i busskuren

Mindre glaskross i busskuren
Vandalsäkra polykarbonatskivor har varit ett bra men dyrt alternativ till glasning av busskurar i utsatta lägen. Med återvunnet material kan kostnaden sänkas.

   
 

Den återvunna polykarbonatskivan Hammerglass Recycled ska ge ett billigare vandalsäkert alternativ för busskuren.

  

Nu lanseras polykarbonatskivan Hammerglas Recycled som till stor del består av återvunnet material.

– Genom att vi använder återvunnet material kan vi erbjuda ett betydligt lägre pris än för våra traditionella polykarbonatskivor. Dessutom ger det miljömässiga fördelar, säger Hammerglass vd, Bengt Nilsson.

Återvunnet fullgott alternativ
Enda skillnaden mellan skivorna är att den som är tillverkad av återvunnet polykarbonat kan ha ingjutna sotflagor eller föroreningar som är maximalt två millimeter stora.

Men enligt Bengt Nilsson går det inte att skilja på skivorna från två meters håll. Därmed ska skivorna vara ett fullgott alternativ för busskurar, väderskydd, bullerskydd och ishockeyarenor.

Skarp stöt krossar glaset
Busskurar och väderskydd är oftast försedda med värmehärdade glasskivor. Men glaset kan enkelt krossas om det utsätts för ett slag med något hårt och skarpt.

Ett alternativ är plastmaterialet polykarbonat som uppges vara 300 gånger starkare än glas. Fast det har nackdelen att det inte tål klottersanering och högtryckstvättning utan att bli fult.

Kisel ger reptålig yta
Lösningen på det har varit att förse polykarbonatet med ett skyddande skikt kiseloxid som gör ytan kemikalieresistent. Men därmed har priset hittills varit tillräckligt högt för att det ska bli billigare att byta härdade glasskivor ett antal gånger.

Däremot ska den återvunna polykarbonatskivan nu erbjuda ett alternativ för glasning i utsatta lägen.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Navet Uppsving för hemmaprojekten

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.