Nyheter

Mindre glaskross i busskuren

Mindre glaskross i busskuren
Vandalsäkra polykarbonatskivor har varit ett bra men dyrt alternativ till glasning av busskurar i utsatta lägen. Med återvunnet material kan kostnaden sänkas.

   
 

Den återvunna polykarbonatskivan Hammerglass Recycled ska ge ett billigare vandalsäkert alternativ för busskuren.

  

Nu lanseras polykarbonatskivan Hammerglas Recycled som till stor del består av återvunnet material.

– Genom att vi använder återvunnet material kan vi erbjuda ett betydligt lägre pris än för våra traditionella polykarbonatskivor. Dessutom ger det miljömässiga fördelar, säger Hammerglass vd, Bengt Nilsson.

Återvunnet fullgott alternativ
Enda skillnaden mellan skivorna är att den som är tillverkad av återvunnet polykarbonat kan ha ingjutna sotflagor eller föroreningar som är maximalt två millimeter stora.

Men enligt Bengt Nilsson går det inte att skilja på skivorna från två meters håll. Därmed ska skivorna vara ett fullgott alternativ för busskurar, väderskydd, bullerskydd och ishockeyarenor.

Skarp stöt krossar glaset
Busskurar och väderskydd är oftast försedda med värmehärdade glasskivor. Men glaset kan enkelt krossas om det utsätts för ett slag med något hårt och skarpt.

Ett alternativ är plastmaterialet polykarbonat som uppges vara 300 gånger starkare än glas. Fast det har nackdelen att det inte tål klottersanering och högtryckstvättning utan att bli fult.

Kisel ger reptålig yta
Lösningen på det har varit att förse polykarbonatet med ett skyddande skikt kiseloxid som gör ytan kemikalieresistent. Men därmed har priset hittills varit tillräckligt högt för att det ska bli billigare att byta härdade glasskivor ett antal gånger.

Däremot ska den återvunna polykarbonatskivan nu erbjuda ett alternativ för glasning i utsatta lägen.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.