• Nyheter
  • Miljövarudeklarerade varselkläder

Nyheter

Miljövarudeklarerade varselkläder

Miljövarudeklarerade varselkläder
Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Fristads Green Varsel GPLU och GSTP är två miljövarudeklarerade varselklädeskollektioner som lanserats under året. Det är ett brett utbud av olika plagg anpassade för yrkesarbetande kvinnor och män som ställer höga krav på personlig säkerhet och kvalitet i sina arbetskläder. GPLU-kläderna är tillverkade av ekologisk bomull och polyester från återvunna PET-flaskor och den tillkommande GSTP-kollektionen är tillverkad i 4-vägsstretch av biobaserade och återvunna material. Kläderna finns i tre kulörer och ett brett storleksutbud.

Plaggen har i samarbete med RISE fått en egen miljödeklaration, EPD (Environmental Product Declaration), som visar den totala miljöpåverkan, från produktion, material, spill, vatten- och energiförbrukning samt transport. Hittills ska Fristads vara den enda klädestillverkaren i världen med EPD för sina plagg.

- Jag är stolt över det faktum att vi är det första företaget som nu kan erbjuda mer hållbara alternativ till arbetskläder till den här stora gruppen av professionella användare. Vi fortsätter även att arbeta med EPD:er som på ett mycket transparant sätt visar plaggens totala påverkan på miljön. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön. 
Anders Hülse, VD på Fristads.

Fristads Green kollektion lanserades för hantverkare hösten 2019. Senare har plagg släppts för service och industri samt kyla, vind och regn. Företaget har som mål att lansera kläder med EPD:er inom alla produktkategorier.

En EPD bygger på standarden ISO 14025, där de kallas ”EPD typ III”. En miljödeklaration av typ III skapas och registreras inom ramen för det internationella EPD®-systemet.

Fristads Green Varsel håller hög hållbarhet både i komfort och miljösynpunkt
Fristads Green Varsel håller hög hållbarhet både i komfort och miljösynpunkt
Kläderna är anpassade för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik
Kläderna är anpassade för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik
Fristads Green Varsel finns i olika kulörer och för både kvinnor och män
Fristads Green Varsel finns i olika kulörer och för både kvinnor och män

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.