• Nyheter
  • Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly

Nyheter

Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly

Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly
Nu finns ett alternativ till bly i strålskyddande väggar. Det är Knauf Danogips som tagit fram en skiva som ska vara bättre ur miljösynpunkt och lättare att hantera.

   
 Strålskyddsskivan Safeboard är ett blyfritt alternativ som ska ge miljövänligare strålningsavskärmning.
  
  

Bly har länge använts för att göra lättväggar strålskyddande i vårdinrättningar. Men bly är en tungmetall som belastar miljön och skivorna blir dessutom svårarbetade vid montering.

Därför har Knauf Danogips tagit fram strålskyddsskivan Safeboard, som är ett blyfritt alternativ. Det är en skiva som är avsedd för vårdcentraler, sjukhus, tandläkarmottagningar och andra utrymmen där det behövs avskärmning mot strålning. Robert Munck som är marknadsingenjör på Knauf Danogips, menar att skivan har flera fördelar jämfört med en blytäckt vägg.

– Skivans strålskydd består av bariumsulfat som är betydligt miljövänligare än bly. Sedan är hanteringen av vår skiva enklare eftersom den väger mycket mindre. Dessutom är priset väsentligt lägre än för en vägg som innehåller bly, säger han.

Ger lättare strålskyddsvägg

Skivan består till 60 procent av bariumsulfat som kombineras med gips och kartong. Det ger en homogen skiva som förutom den gulaktiga färgen påminner om en vanlig gipsskiva. Det innebär att den kan bearbetas precis på samma sätt som vanliga gipsskivor. Det går även att använda vanliga gipsskruvar utan någon förborrning, och den kan även limmas.

– Hela monteringen blir enklare med vår strålskyddsskiva eftersom den väger mycket mindre än blyalternativet. Med sina 17 kilo per kvadratmeter kan den snarare jämföras med en vanlig gipsskiva som väger cirka 10 kilo, säger Robert Munck.

Skarvar specialspacklas

Skivan ska monteras liggande i ett eller flera lag. När flera lag ska monteras ska både långkants- och kortkantsfogar förskjutas från skivlag till skivlag. För att förhindra otätheter i strålskyddet ska fogarna sedan spacklas med en särskild, strålskyddande spackelmassa som även ger mycket liten krympning.

Skivan finns i storleken 625 x 2 500 millimeter och den är 12,5 millimeter tjock.

 

 

 

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Svensk Byggtjänst uppgraderar webbplatsen

Vi uppgraderar

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.