• Nyheter
  • Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly

Nyheter

Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly

Miljövänligare strålskyddsskiva utan bly
Nu finns ett alternativ till bly i strålskyddande väggar. Det är Knauf Danogips som tagit fram en skiva som ska vara bättre ur miljösynpunkt och lättare att hantera.

   
 Strålskyddsskivan Safeboard är ett blyfritt alternativ som ska ge miljövänligare strålningsavskärmning.
  
  

Bly har länge använts för att göra lättväggar strålskyddande i vårdinrättningar. Men bly är en tungmetall som belastar miljön och skivorna blir dessutom svårarbetade vid montering.

Därför har Knauf Danogips tagit fram strålskyddsskivan Safeboard, som är ett blyfritt alternativ. Det är en skiva som är avsedd för vårdcentraler, sjukhus, tandläkarmottagningar och andra utrymmen där det behövs avskärmning mot strålning. Robert Munck som är marknadsingenjör på Knauf Danogips, menar att skivan har flera fördelar jämfört med en blytäckt vägg.

– Skivans strålskydd består av bariumsulfat som är betydligt miljövänligare än bly. Sedan är hanteringen av vår skiva enklare eftersom den väger mycket mindre. Dessutom är priset väsentligt lägre än för en vägg som innehåller bly, säger han.

Ger lättare strålskyddsvägg

Skivan består till 60 procent av bariumsulfat som kombineras med gips och kartong. Det ger en homogen skiva som förutom den gulaktiga färgen påminner om en vanlig gipsskiva. Det innebär att den kan bearbetas precis på samma sätt som vanliga gipsskivor. Det går även att använda vanliga gipsskruvar utan någon förborrning, och den kan även limmas.

– Hela monteringen blir enklare med vår strålskyddsskiva eftersom den väger mycket mindre än blyalternativet. Med sina 17 kilo per kvadratmeter kan den snarare jämföras med en vanlig gipsskiva som väger cirka 10 kilo, säger Robert Munck.

Skarvar specialspacklas

Skivan ska monteras liggande i ett eller flera lag. När flera lag ska monteras ska både långkants- och kortkantsfogar förskjutas från skivlag till skivlag. För att förhindra otätheter i strålskyddet ska fogarna sedan spacklas med en särskild, strålskyddande spackelmassa som även ger mycket liten krympning.

Skivan finns i storleken 625 x 2 500 millimeter och den är 12,5 millimeter tjock.

 

 

 

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Skottsäker vägg som monteras med pistol

2022-10-06
Gipsskivor

Knauf Danogips lanserar sin nya patenterade produkt Nail It Safety Skottsäker – en skottsäker lättvägg med samma motståndskraftiga resultat som tegel, plåt och betong. Byggsystemet kan monteras både i befintliga och nya byggnader och lokaler.

Krympande gör-det-självmarknad

Affärskonsulterna Navets kommande konjunkturrapport uppvisar ett bakslag för den sk Gds-marknaden. Hushållens inköp av byggmaterial, alltså Gör-det-själv-marknaden, fick ett uppsving under pandemin, något som kan avläsas i bygghandelns omsättningsökning under förra året.

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Kantelement L-element FLEX i två delar

Kantelement i platta paket

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

Betongfritt för väggar under mark

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.