Nyheter

Miljösmart sophantering

Solcellsdriven papperskorg
BigBelly Solar är en papperskorg med inbyggd solcellspanel som komprimerar avfallet. Avfallet kan komprimeras minst fem gånger vilket leder till minskat antalet tömningar som sparar både på miljön och kostnader.

Den solcellsdrivna papperskorgen använder solens energi till att komprimera soporna när de uppnår en viss nivå i kärlet. Papperskorgen kan användas för kommuner, skolor och verksamheter där man vill reducera antalet tömningar för att spara på miljön och dra ner på kostnader för tömningar.

Kärlets volym är 140 liter men innehållet kan komprimeras minimum fem gånger och rymmer därmed (5×140 liter).

Papperskorgen är utrustad med ett system som talar om när tunnan behöver tömmas. Användaren informeras i realtid om status på kärlet via mjukvaran CLEAN. Där kan också annan statistik för enskilda stationer inklusive historik utläsas.

Positivt för miljön
Eftersom kärlen behöver tömmas färre gånger reduceras soptransporterna och utsläppen minskas, det går dessutom åt ett färre antal plastpåsar. Enligt tillverkaren kan hämtningsfrekvensen och antalet säckar minskas med 90% genom komprimeringen i kombination med mjukvaran som gör att inga onödiga tömningar görs. 
Kärlen är utformade som ett slutet system för att stänga ute skadedjur såsom råttor o d. 

Företaget finns representerade på Ekobyggmässan i Kista 30/9-1/10 2015 i monter C:22. Läs mer om mässan här.

Skriven av Anna Göth

BigBelly Solar
BigBelly Solar
BigBelly Solar
BigBelly Solar
BigBelly Solar
BigBelly Solar

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.