• Nyheter
  • Miljömärkt korrosionsskydd för tuffa miljöer

Nyheter

Miljömärkt korrosionsskydd för tuffa miljöer

Miljömärkt korrosionsskydd för tuffa miljöer
2022-02-07
Tikkurilas Fontezinc HR är en ny revolutionerande ytbehandlingsprodukt för stålkonstruktioner i extra utsatta miljöer. Färgen är miljömärkt och med självläkande egenskaper skyddas stålet från korrosion, vilket säkerställer en lång livscykel hos konstruktionen som behandlas.

Fontezinc HR är en färg med zinkfunktionell keramisk behandling för stålkonstruktioner som bidrar till att ytan inte rostar. Färgen är vattenburen och behöver endast strykas en gång och torkar på 30 minuter. Motståndskraft mot våt och torr nötning samt ett temperaturmotstånd på upp till +400°C. 

Fontezinc HR är främst anpassad för industri och infrastruktur, men även branscher som till exempel bygg, marin, fordon och vattenförsörjning kan ha användning av produkten. Den kan användas i miljöer som är atmosfäriska, nedsänkta och nedgrävda och för behandling av infrastrukturkonstruktioner så som broar, räls, stålspont, marina- och offshoremiljöer samt vind- och vattenkraftturbiner. 

Med den här lanseringen innebär det att en bred samling yrkesgrupper har möjlighet att arbeta med en produkt som både är tidsbesparande och gör skillnad för miljön. 

Tikkurila meddelade nyligen att Fontezinc HR har blivit Svanenmärkt och är den enda i sitt slag i världen som fått en miljömärkning. Sammansättningen, zinksilikat, utvecklades under 70-talet för att stå emot korrosion och värmechocker vid Nasas uppskjutningsramper. Tikkurila menar att produkten har så pass lång hållbarhet att underhåll inte är nödvändigt. 

Godkännanden:
Svanen: 3097 0041
Dricksvatten WRAS (1905540) 190806
Indirekt kontakt med livsmedel: U.S. FDA 21 CFR 175.300

Korrosion:

C5-VH ISO 12944-6:2018, 100µM DFT
CX ISO 12944-9: 2018, 100µM DFT
VOLVO STD 423-0014, klassificering Y600-5, 25µM DFT

Skriven av Jenny Öhlund

Fontezinc HR är en färg med zinkfunktionell keramisk behandling
Fontezinc HR är en färg med zinkfunktionell keramisk behandling

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.