• Nyheter
  • Med renoveringsvagn lyfter du fönstret själv

Nyheter

Med renoveringsvagn lyfter du fönstret själv

Med renoveringsvagn lyfter du fönstret själv
Att lyfta ut ett pivåhängt fönster vid renovering är ett tungt och riskfyllt arbete, även för två personer. Men med en ny innovativ lyftvagn kan en person riskfritt utföra jobbet själv.

 
   
 Lyftvagnen Windowvip är avsedd för lyft av pivåfönster och fungerar med hjälp av hävstångsprincipen. Därmed kan en person själv lyfta ut tunga fönster på ett säkert sätt.

Vid en riskinventering hos det kommunägda bostadsbolaget Nybro Bostads AB diskuterades renovering av pivåhängda fönster. Demonteringen av fönstren ansågs vara personalkrävande och riskfylld.

Det var startskottet för utvecklingen av lyftvagnen Windowvip som ska förenkla arbetet med fönsterbyten och renovering. Vagnens konstruktion gör det också riskfritt för en person att hantera fönstren själv.

– När man lyfter ett tungt fönster riskerar man att skada ryggen eller tappa fönstret. Men med vårt hjälpmedel som har hävstångsfunktion fungerar det hela på ett säkert sätt, säger bostadsbolagets snickare Kent Thuresson, som utvecklat vagnen.

Monteras på platsen

Den färdiga renoveringsvagnen är tillverkad av aluminium och består av tre delar, som med några enkla handgrepp kan monteras samman på arbetsplatsen.

Vagnen står på fyra gummihjul och kan rullas fram till fönstret. Där justerar man höjden så att vagnens vippbänk kommer i nivå med fönstrets gångjärn. Sedan kan fönstret lossas och lyftas ut med hjälp av hävstångsprincipen.

Fungerar som arbetsbänk

Vagnen fungerar nu som arbetsbänk för underhåll och målning i praktisk arbetshöjd. För att få extra stabilitet kan man dra ut två stödben på vagnen. Det gör också att fönstret kan tippas åt båda hållen.

Efter avslutad renovering är det bara att rulla vagnen så att fönstrets gängjärn kan häktas på igen.

 

 

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsskivor

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.