Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Mätsystemet som visualiserar energianvändningen

Nyheter

Mätsystemet som visualiserar energianvändningen

Mätsystemet som visualiserar energianvändningen
Saber är ett webbaserat system för energimätning som ska visualisera energianvändningen och därmed medverka till att minska den.

     
 

Det webbaserade mätsystemet Saber ska hjälpa fastighetsägare att visualisera energianvändningen. Därmed ska man få ett incitament för att sänka användningen.
 

Mätsystemet Saber består av en mätenhet som kopplas till en fastighets energimätare och webben. Via en webbportal kan man sedan följa energianvändningen online. Systemet är anpassat för mätning av såväl fjärrvärme som vatten, gas och el.
– Systemet kan anslutas till befintliga mätare och är mycket enkelt att installera och använda. Det är dessutom konfigurerat och klart från leverans, säger utvecklaren Kimmo Yliniemi, på Kyab AB.

Flera mätare möjliga

Till systemet kan man ansluta flera mätare för att övervaka hela eller delar av energianvändningen i fastighetens lokaler och verksamheter. Med systemet följer även rådgivning, utbildning och återkoppling.
–Det här gör att vi kan hjälpa till med att sänka fastighetens energianvändning med cirka 20 procent, säger Kimmo Yliniemi.

Visualiserar energianvändningen

För systemägaren finns detaljerad mätdata och statistik tillgänglig online via en webbportal. Men fastighetens andra energianvändare får istället återkoppling på annat sätt.
– För att spara energi är det viktigt att användarna ser hur energin används. Via skärmar i fastighetens verksamheter kan vi visualisera det hela i realtid med stapeldiagram. Med hjälp av färger och ett poängsystem kan man se konsekvenserna av när energianvändningen är större eller mindre än normalt. På så vis ger man användarna ett incitament för att minska användningen, förklarar Kimmo Yliniemi.

Skiljer på värme och varmvatten

För fastigheter som är anslutna till fjärrvärme kan man även se hur mycket energi som används för uppvärmning respektive varmvattenproduktion. Systemet ansluts då till befintliga mätare och beräkningar görs med hjälp av en algoritm, berättar Kimmo Yliniemi.

 

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.