Nyheter

Materialdagen 2017

Materialdagen 2017
I onsdags, 4 oktober, anordnades Materialdagen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Materialdagen är en dag med seminarier och utställning med syfte att vara en mötesplats för arkitekter, designers och produktutvecklare. Byggkatalogen var där och bevakade.

Materialdagen anordnades av Materialbiblioteket för femte året i rad. Årets Materialdag hade ett nytt upplägg där dagen var delad i två delar med temat interiört på förmiddagen och exteriört på eftermiddagen. Årets huvudtalare var Degree of Freedom Engineers, ett teknikutmanande konsultbolag med bas i Oslo och Valencia. Detta kombinerades med seminarium som berörde exempel på hur man kan använda spillmaterial, arbeta med lokala producenter, göra miljösmarta materialval samt olika materials möjligheter och utveckling.

Spill, lokal produktion och miljösmarta material
Vid tillverkningen av designstolen Lilla Åland har tidigare ca 30 000 trekantiga spillbitar kasserats varje år. Marie-Louise Hellgren har genom att sammanfoga 14 av dessa spillbitar skapat en helt ny möbel, pallen Lilla Snåland. Genom sitt arbete visar Marie-Louise på ett bra sätt att tänka nytt vid skapandet av nya produkter, istället för att tillverka nya produkter helt från grunden kan spill och restprodukter tillvaratas för att tillverka nya föremål och därmed minska resursåtgång och miljöpåverkan. Hon har även använt rosa textil från tillverkning av airbags för att skapa sittpuffar och geotextilier från växthusindustrin för tillverkning av lampskärmar.

Lisa Hilland visade exempel på hur man kan arbeta lokalt och småskaligt. Hon arbetar bland annat med böjträ och har designat Bow, en serie stolar och soffor som tillverkas av en lokal möbeltillverkare, Gemla i Diö. Lisa har även designat lösningar för delar av det nya Cykelhuset i Malmö där flera lokala möbelsnickare och hantverkare varit inblandade och arbetar även med Diabas som bryts lokalt i Skåne. 

Jenny Nordberg pratade om massproducerade föremål som tillverkas blixtsnabbt för hand. På 3-5 sekunder skapar hon designföremål och på 3-5 minuter möbler som är både lokalt och handtillverkade. Hon är också aktuell med ett projekt Painting Leather, ett målningsbart helt giftfritt och veganskt konstläder som kommer visas på Dutch Design Week inom några veckor.

Björn Florman från Materialbiblioteket avslutade förmiddagen med en kort version av deras föreläsning Miljösmarta materialval. Vad är egentligen Miljösmarta material och kan man lita på att känslan av att brunt och fibrigt material alltid är det bästa? Förnybar eller ändlig råvara, smältpunkter, bearbetningsmetoder, livslängd, återvinning m m är viktiga frågor man behöver ställa sig. En lång version av föreläsningen Miljösmarta Materialval kan hållas av Materialbiblioteket på förfrågan.

Exteriöra projekt och material
Efter lunchen inledde Gaute Mo från Degree of Freedom Engineers med att visa flera nya spännande projekt i form av allt från broar till kyrkor där tekniken utmanats, t ex Samuel Beckett bron i Dublin och SR-Banks huvudkontor i Stavanger som är en träbyggnad där man försökt skapa lösningar fria från stål. Företaget är teknikkonsulter med en vision om att tänka utanför boxen, de arbetar internationellt men har sin bas i Oslo och Valencia.

Därefter följde flera olika föreläsningar med inriktning på material såsom betong, glas, sten och trä. Henrik Rundquist uppmanade till att bejaka betongens klumpighet och visade flera projekt som man löst utifrån betongens egenskaper.

En tydlig produktutveckling sker just nu inom glas. Med allt större glasfasader behöver man kunna lösa sol- och värmereglering utan att påverka arkitekturen. Här visade glaskonsulten Johan Backlund på flera spännande nya produktlösningar. Elektroma glas är ett exempel där transmittansen styrs genom en svag elektrisk spänning i glaset. En annan lösning är inlaminerade metallrutor med halvstängda lameller som tillverkas anpassade efter solvinklar m m och som kan vara lämpliga för tak och liknande. Utveckling sker för att glaset inte ska upplevas randigt och även rörliga inbyggda persienner är ett pågående projekt. I dagsläget finns också passiva högpresterande isolerglas där lika mycket värme kan reflekteras bort som för utvändiga solskydd. 

Dagen avslutades med Kurt Johansson, professor från SLU, som berättade lite mer om natursten och dess olika användningsområden beroende på stensort samt Magnus Wålinder, professor i byggnadsmaterial som pratade om potentialen hos trä. Han visade på att vi i Sverige har ett bra skogsbruk och borde kunna bygga mer hållbart i trä. Men att vi fortfarande behöver forska mer om träets struktur och yta, för att få fram modifierat trä och träkompositer som håller över tid.

 Skriven av Anna Göth

 

Samuel Beckett Bridge, Degree of Freedom
Samuel Beckett Bridge, Degree of Freedom
Detalj SR-Bank HQ, Degree of Freedom
Detalj SR-Bank HQ, Degree of Freedom
3 to 5 seconds - Rapid handmade production, Jenny Nordberg
3 to 5 seconds - Rapid handmade production, Jenny Nordberg

Nyheter

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.