Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Mångsidig takdosa förenklar monteringen

Nyheter

Mångsidig takdosa förenklar monteringen

Mångsidig takdosa förenklar monteringen
Takdosan Ergo har ett öppningsbart lock i toppen som möjliggör koppling ovanifrån vid montering i prefabelement. Större utrymme inuti och en speciell rot-version är andra nyheter.

   
 

Ergo Takdosa har ett öppningsbart lock i toppen som gör det möjligt att koppla ovanifrån vid montering i prefabelement. Vid rot-arbeten kan dosan monteras rakt under befintlig takdosa och höjden är då anpassad för vanlig glespanel och gipsskiva.

  

Det vanliga sättet att koppla ihop elledningar i en takdosa är att man står på en stege och sträcker armarna uppåt. Men allt arbete över axelhöjd är påfrestande och olämpligt för nacke skuldror, axlar och rygg. Genom att i stället arbeta ovanifrån får man en mycket bättre arbetsställning. Så kan man göra vid montering i prefabelement om man använder vår takdosa med lock på ovansidan, berättar Jonas Ljunggren på Ed-Wa Plast AB.

Kopplar ovanifrån

Vid förtillverkning av bjälklagselement av betong gjuts takdosor in till en höjd som lämnar införingshålen fria. När bjälklagselementet sedan finns på plats på bygget kan elinstallatören förlägga sina flexslangar eller vp-rör. Därefter läggs armeringsnät och man gör en pågjutning. Sedan kan installatören koppla samman ledningarna uppe i taket från planet under. Det här är det vanliga sättet att arbeta på säger Jonas Ljunggren.

– Men med vår nya takdosa tar man av det övre locket. Sedan kan man sitta på huk och göra alla kopplingar ovanifrån. Därefter sätter man tillbaka det tätslutande locket och gör den sista gjutningen.

Förenklar vid renovering

Takdosan finns även i en version som är anpassad för takrenovering. Dosans övre fyrkantiga del passar i höjd till 28 millimeter glespanel, som ofta används vid renovering av äldre byggnader. Den undre runda delen når precis igenom en 13 millimeter tjock gipsskiva.

Vid montering av dosan tar man bort övre locket och placerar dosan centrerat under den befintliga takdosan. Det ger möjlighet att dra ledningar från de befintliga rören ner i den nya dosan. Sedan kan man gå vidare med installationen till ytterligare takdosor. Slutligen kan en hålsågad gipsskiva monteras över glespanelen och takdosorna.

 

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.