Nyheter

Lysdioder visar vägen

Lysdioder visar vägen
Företaget Geveko lanserar en solcellsdriven lysdiodmodul som ska ge ledljus för trafikanter där traditionell belysning saknas.

 

     
 

Lysdiodmodulen Ledmark är försedd med solceller som kontinuerligt laddar ett batteri. Ett fulladdat batteri ska klara upp till 2 000 timmars drift.

  

Ledmark är ett solcellsdrivet diodljus som ska ge ledljus för trafikanter och gående längs vägar där vanlig belysning inte finns tillgänglig. Det kan fungera som extra vägmarkering längs mörka landsvägar, vid farliga kurvor, övergångsställen och oupplysta cykelvägar. Ljusskenet från diodlampan uppges ha en räckvidd på upp till två kilometer i mörker.

– Produkten är ett miljövänligt och praktiskt taget underhållsfritt komplement till trådbaserade belysningslösningar, säger Christer Berntsson på Geveko.

Laddas med solceller
Diodlampan är försedd med en ljussensor och tänds automatiskt när det blir mörkt. Belysningen drivs med hjälp av solceller som kontinuerligt laddar ett batteri. Genom att solcellens yta är prismaformad krävs det enbart att solen är tio grader över horisonten för att laddning ska ske.

När batteriet är fulladdat ska det ge belysning i upp till 2 000 timmar.

Varnar för halka
Förutom solcellssensor är produkten utrustad med temperatursensor. Vid temperaturer mellan plus två och minus tio grader varnar belysningen för frost och halka genom att blinka.

Klarar överkörning
Den sju millimeter tjocka ljusmodulen fräses ner och limmas i vägbanan. Därmed kan den köras över med en belastning på 20 ton och ska även klara en snöplog. Genom att den monteras i nivå med vägbanan hjälper trafiken även till att hålla den fri från smuts.

Ingår i forskningsprojekt
Produkten finns monterad inom projektet Iroad (Intelligent Road) som är ett forskningssamarbete mellan Luleå Tekniska Universitet, Geveko, företaget Eistec och Trafikverket. Projektet syftar till att med ny teknik skapa säkrare och effektivare fordonstrafik.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Trevlig sommar!

2020-06-23
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

Spiksystem för gipsväggar

2020-06-23
Spikar

Nail It Indoor är ett nytt monteringssystem för innerväggar av gips som ersätter skruvningen med spik och ger en ergonomisk och snabb montering.

Takpanna med integrerade solceller

Takpanna med integrerade solceller

I början på juni introducerade S:t Eriks den nya solcellspannan Solvej. Takpannan har integrerade solceller som ger upp till 160 W per kvadratmeter och kan användas för såväl villor och kedjehus som flerbostadshus.