Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Lysande tråd som leder ut

Lysande tråd som leder ut
Ljustråden Lytec från Thinlight Sweden AB ger ett homogent ljus och kan dras obruten i långa sträckor. Därför har den visat sig användbar som ledljus i utrymningsvägar.

 

 

 
 

Ljustråd i trappnosprofiler på biograf.

 
 

Södersjukhuset i Stockholm har försetts med mer än 3 000 meter ljustråd som ledljus för utrymning.
 

 

Ljustråden Lytec fungerar med hjälp av en teknik som kallas för Light Emitting Capacitor (LEC). Den består av en kabel med ett materialskikt som omformar elektrisk energi till ljus. Ljustråden har många användningsområden och ett av de mer uppmärksammade är scenlösningar för teatrar och scenshower. Ett mer nyttobetonat område är som ledljus för utrymningsvägar i offentliga utrymmen. Här kan tråden monteras på olika sätt för att visa vägen till närmaste nödutgång. Enligt Mats Larsson på Thinlight Sweden AB har ljustråden flera fördelar jämfört med traditionella ljuskällor.
– Ljustråden är böjbar, enkel att montera och ger ett tydligt ljus utan att blända. Den är också tålig mot stötar och vibrationer, för det finns inte så mycket som kan gå sönder i den, säger han.

Limegrönt syns bäst

För ledljus i utrymningsvägar används oftast en 3,2 millimeters tråd som ger limegrönt ljus, eftersom den kulören visat sig synas bäst. Här monteras tråden i en aluminiumlist längs golvet och leder från en utrymningsdörr till en annan. Därmed kan man följa tråden åt valfritt håll och komma ut. För markering av trappsteg finns även speciella trappnosprofiler som gör att ljuset syns både uppåt och neråt i trappan.
– Våra trappnosprofiler finns monterade på ett antal biografer. Där visar de trappstegens läge utan att lysa upp på ett störande sätt, berättar Mats Larsson.
När tråden används som ledljus förses den även med batteribackup för att klara strömavbrott i minst två timmar.

Rätt spänning ökar livslängden

Från en matningspunkt kan mer än 1 000 meter ljustråd förses med driftspänning. Tråden kan drivas med batterier eller nätspänning via adapter och en omvandlare. Ju högre spänning och frekvens som används, desto starkare lyser ljustråden. Men samtidigt förkortar detta livslängden. Med en omvandlare ställer man därför in spänning och frekvens för att få ett optimalt förhållande mellan ljusstyrka och livslängd. Något som innebär cirka 100 volt och 600 hertz. Med den inställningen blir livslängden cirka 6–8 000 timmar, med minst 50 procent av trådens ursprungliga ljusstyrka. Ljustråden tappar nämligen sin ljusstyrka gradvis och slocknar inte tvärt.

Kallt ljus

Det ljus som tråden avger är så kallat luminiscensljus. Det betyder ungefär "kallt ljus" och är en ljusutveckling som uppstår från vissa material vid relativt låg temperatur. Här har detta åstadkommits med ett tunt skikt av luminiscerande zinksulfid som strömsätts inuti en genomskinlig plastkabel. Genom att använda färgad plast i kabeln kan man få i stort sett valfri kulör på ljuset.

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.