• Nyheter
  • Lyftskjutdörrar av återvunnet material och ökat ljusinsläpp

Nyheter

Lyftskjutdörrar av återvunnet material och ökat ljusinsläpp

Lyftskjutdörrar med ökat ljusinsläpp och återvunnet material
2021-02-01
SAPA har breddat utbudet av lyftskjutdörrar i sin produktkategori 2610 S. Den nya minimalistiska modellen 2160S XS med extra smal mittprofil bjuder in till mer ljusinsläpp i rummet. Genom att minska mittenmötet från 92 mm till 36 mm lämnas en större glasyta och känsla av transparens till rummet. Produkten är även tillverkad av återvunnen aluminium från tidigare byggnadsmaterial.

Lyftskjutdörren består av isolerade aluminiumprofiler, glasfiberarmerade polyamidlister och 3-glas isolerrutor som skapar en termisk komfort med hög luft- och regntäthet anpassat för nordiska klimatförhållanden. Dörren har lyftskjutsbeslag som ska ge en smidig hantering. När handtaget vrids 180 grader lyfts dörrbladet upp några millimeter på robusta polyamidhjul för att nästan kraftlöst kunna skjutas åt sidan. Handtagen är låsbara och dörrsystemet finns som enkelspårigt och tvåspårigt alternativ.

Materialet i SAPAs produkt kallas Hydro CIRCAL®. Det är en återvunnen aluminium med ursprung i tidigare byggnadsmaterial så som fönster och dörrar. Återbruket sker om minst 75% återvunnen aluminium i den nya produkten. Aluminium kännetecknas som ett flexibelt och lätt material som behåller sin styrka även vid återvinning. Materialet har även en bråkdel av energiåtgång jämfört med framställning av primäraluminium. Lyftskjutdörr 2160S XS består också av mindre metall och uppmuntrar till att bygga mer energieffektivt, produkten gynnas i miljöcertifieringar för byggnader som till exempel BREEAM.

Tekniska egenskaper

Karmdjup 160 mm och dörrbladsdjup 70 mm.
Dörrbladsvikt: Max 330 kg. 
Glastjocklek: 23–50 mm.
Max rekommenderad bredd 2800 mm och höjd 2600 mm i normal vindlast.  
Lufttäthet: Klass 4 enligt EN 12207 (600 Pa). 
Vattentäthet: 9A enligt EN 12208 (600 Pa). 
Vindmotstånd: C3 enligt EN12210 (1200 Pa).
U-värde: 1,1 W/m² för skjutdörrar med Ug : 0,5 W/m2 . Partistorlek 3000 (H) x 2300 (L) mm.

SAPA är en varumärkesdel hos Hydro Building Systems Sweden AB som erbjuder produkter i aluminiumprofilering.


Skriven av Jenny Öhlund

Profilsystem av återvunnen aluminium
Profilsystem av återvunnen aluminium
Lyftskjutdörren finns som enkelspårig och tvåspårig
Lyftskjutdörren finns som enkelspårig och tvåspårig

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.