Nyheter

Ljuddämpande mossa

Nordgröna
På Stockholm Furniture Fair visades många olika ljudabsorbenter, däribland Nordgrönas i mossa

Ljudabsorbenter har under senare år dykt upp i allt fler former. På Stockholm Furniture Fair har trenden varit tydlig. Byggkatalogen har tidigare skrivit om designade produkter inom området. På senare tid har ljuddämpande material i form av gröna väggar blivit vanligare. Ett företag som presenterade sina gröna produkter på Stockholmsmässan var Lundaföretaget Nordgröna som startade sin verksamhet 2013. Företaget tillverkar ljudabsorbenter av mossa (fönsterlav). Det är en 100% naturlig produkt som är handplockad i Skandinavien. Man är också ISO 9001 och 14001-certifierade. Produkten är brandresistent, certifierad enligt ISO 11925-2, för inomhusbruk. Produkterna innehåller inga vanliga allergener. Nordgrönas akustikplattor är goda ljudabsorbenter, speciellt på frekvenser över 1000 Hz.

Ljudabsorbenterna finns i fyra olika versioner

  • CONVEX Square som fungerar bäst friliggande. Finns i storlekarna 30x30, 45x45 och 60x60 cm.
  • CONVEX Circle i storlekarna Ø30, Ø45 och Ø60 cm
  • SEAMLESS passar att sätta intill varandra till större ytor
  • PIXEL är 5x5 cm stor och försedd med en förmonterad fästanordning för enkel och snabb montering.

Produkterna finns i 27 olika färger. Mossan behöver inget solljus, heller inte vattnas eller klippas/beskäras.

Skriven av Harald Holm

CONVEX Square
CONVEX Square
En god ljudabsorbent
En god ljudabsorbent
27 olika färger
27 olika färger

Nyheter

Världens första skyddshjälm med MIPS

MIPS är en hjälmintegrerad teknik som tillåter att hjälmen, vid ett fall eller slag, kan rotera i förhållande till huvudet och på så sätt skydda hjärnan från rotationsskador. MIPS finns sedan tidigare i bland annat skid- och cykelhjälmar men nu är Guardio Safety först i världen med att lansera en skyddshjälm med MIPS för användning inom bygg- och industribranschen.

Panel skapad av gran och polymerer

2019-05-17
Skivor

WoodPlastic har tidigare bara tillverkat trall, men har nu även en väggpanel i sitt sortiment. Kompositbrädor gjorda av trä och HDPE-polymerer som passar för för huset, attefallshuset, friggeboden, vindskyddet eller annan avskärmning som utsätts för väder och vind.

Hållbart fallskydd av kork

Hållbart fallskydd av kork

Corkeen Play är en ny fallskyddsbeläggning från Nordic Surface som är baserad på kork från korkekar och som är naturligt fri från gifter, mikroplaster och hormonstörande ämnen.

Friskluftsventil med bullerdämpning

Friskluftsventil med bullerdämpning

Trafikverket behövde en bullerdämpande friskluftventil med hög ljudreduktion och tillräckligt högt flöde när de bullerskyddar bostäder i närheten av bland annat järnvägar. HIAK fick uppdraget att utveckla denna ljuddämpande ventil som nu finns på marknaden.

Flexibel Lekplatslösning

Flexibel Lekplatslösning

CADO har utvecklat en ny typ av lekplatslösning som gör det enkelt att förändra lekplatser och idrottsplatser i takt med att behovet i området förändras. Systemet, vid namn Click & Play, gör det enkelt att byta ut ett lekredskap till ett nytt som förankras i befintligt fundament och underlag. Det gamla lekredskapet kan i sin tur användas på ett annat område.