Nyheter

Ljuddämpande mossa

Nordgröna
På Stockholm Furniture Fair visades många olika ljudabsorbenter, däribland Nordgrönas i mossa

Ljudabsorbenter har under senare år dykt upp i allt fler former. På Stockholm Furniture Fair har trenden varit tydlig. Byggkatalogen har tidigare skrivit om designade produkter inom området. På senare tid har ljuddämpande material i form av gröna väggar blivit vanligare. Ett företag som presenterade sina gröna produkter på Stockholmsmässan var Lundaföretaget Nordgröna som startade sin verksamhet 2013. Företaget tillverkar ljudabsorbenter av mossa (fönsterlav). Det är en 100% naturlig produkt som är handplockad i Skandinavien. Man är också ISO 9001 och 14001-certifierade. Produkten är brandresistent, certifierad enligt ISO 11925-2, för inomhusbruk. Produkterna innehåller inga vanliga allergener. Nordgrönas akustikplattor är goda ljudabsorbenter, speciellt på frekvenser över 1000 Hz.

Ljudabsorbenterna finns i fyra olika versioner

  • CONVEX Square som fungerar bäst friliggande. Finns i storlekarna 30x30, 45x45 och 60x60 cm.
  • CONVEX Circle i storlekarna Ø30, Ø45 och Ø60 cm
  • SEAMLESS passar att sätta intill varandra till större ytor
  • PIXEL är 5x5 cm stor och försedd med en förmonterad fästanordning för enkel och snabb montering.

Produkterna finns i 27 olika färger. Mossan behöver inget solljus, heller inte vattnas eller klippas/beskäras.

Skriven av Harald Holm

CONVEX Square
CONVEX Square
En god ljudabsorbent
En god ljudabsorbent
27 olika färger
27 olika färger

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.