Nyheter

Led-armatur ersätter lysrör

Led-armatur ersätter lysrör
2011-11-29
Nu finns en led-armatur för infällning i undertak som ska vara energieffektivare än traditionella armaturer med T5-lysrör.

      
 

Multilume Flat är den första led-armaturen som är mer effektiv än en T5-armatur. Armaturen ska ge mer än 80 lumen per watt med bibehållen ljusergonomi.

  

Multilume Flat är Fagerhults nya armaturgeneration för allmänbelysning i kontor. Armaturserien är försedd med lysdioder och är avsedd för infällning i undertak med bärverk.

Enligt produktchefen Lars Eriksson är det den första allmänbelysningen med lysdioder som är mer energieffektiv än traditionella T5-armaturer.

– Ambitionen har varit att göra den så effektiv som möjligt, Men samtidigt inte få någon oönskad bländning, säger han.

Ger jämnt fördelad ljusbild
En jämn ljusbild har åstadkommits genom 320 tättplacerade lysdioder. Armaturen har även försetts med ett bländskydd som är tillverkat med mikroprismateknik och därmed ger en fördelad ljusbild.

– Resultat har blivit hög ljuskomfort. Dessutom ett ljus som ger möjlighet att placera arbetsplatser där man vill, utan att ändra på belysningen, säger Lars Eriksson.

Flyttbart driftdon ger låg höjd

Armaturen är tillverkad för att vara enkel att installera i olika typer av tak. Den har en driftdonsbox som placerats ovanpå. Men den är fästad med kardborreband och kan placeras på sidan om armaturen om det skulle vara begränsat utrymme i undertaket. Då blir armaturens totalhöjd inte mer än 50 millimeter.

Kan ljusregleras

Armaturen kan ljusregleras med hänsyn till dagsljusinfall och närvaro. Den har skyddsklass IP44 under undertaket och IP20 på ovansidan.

Armaturen finns i tre modulanpassade storlekar, 300x300, 600x600 samt 300x1 200 millimeter.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Betong av spannmålsskal

2022-05-25
Torrbetong

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.