Nyheter

Led-armatur ersätter lysrör

Led-armatur ersätter lysrör
2011-11-29
Nu finns en led-armatur för infällning i undertak som ska vara energieffektivare än traditionella armaturer med T5-lysrör.

      
 

Multilume Flat är den första led-armaturen som är mer effektiv än en T5-armatur. Armaturen ska ge mer än 80 lumen per watt med bibehållen ljusergonomi.

  

Multilume Flat är Fagerhults nya armaturgeneration för allmänbelysning i kontor. Armaturserien är försedd med lysdioder och är avsedd för infällning i undertak med bärverk.

Enligt produktchefen Lars Eriksson är det den första allmänbelysningen med lysdioder som är mer energieffektiv än traditionella T5-armaturer.

– Ambitionen har varit att göra den så effektiv som möjligt, Men samtidigt inte få någon oönskad bländning, säger han.

Ger jämnt fördelad ljusbild
En jämn ljusbild har åstadkommits genom 320 tättplacerade lysdioder. Armaturen har även försetts med ett bländskydd som är tillverkat med mikroprismateknik och därmed ger en fördelad ljusbild.

– Resultat har blivit hög ljuskomfort. Dessutom ett ljus som ger möjlighet att placera arbetsplatser där man vill, utan att ändra på belysningen, säger Lars Eriksson.

Flyttbart driftdon ger låg höjd

Armaturen är tillverkad för att vara enkel att installera i olika typer av tak. Den har en driftdonsbox som placerats ovanpå. Men den är fästad med kardborreband och kan placeras på sidan om armaturen om det skulle vara begränsat utrymme i undertaket. Då blir armaturens totalhöjd inte mer än 50 millimeter.

Kan ljusregleras

Armaturen kan ljusregleras med hänsyn till dagsljusinfall och närvaro. Den har skyddsklass IP44 under undertaket och IP20 på ovansidan.

Armaturen finns i tre modulanpassade storlekar, 300x300, 600x600 samt 300x1 200 millimeter.

 

Martin Steno, redaktör

Nyheter

Svensk Byggtjänst uppgraderar webbplatsen

Vi uppgraderar

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.