• Nyheter
  • Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Nyheter

Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Murblock Bas ECO oisolerat lättklinkerblock med inbyggt biokol
2023-01-09
Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.

Murblock Bas ECO är ett oisolerat murblock av lättklinker med inbyggt biokol som väger upp för den ingående cementens klimatpåverkan genom att det binder kolatomer och bidrar till en minskad växthuseffekt eftersom det förhindrar koldioxid att bildas och släppas ut i atmosfären. 

Biokolet i Finja Betongs ECO-linje är EBC-certifierat (European Biochar Certification) och tillverkat av restprodukter vilket innebär att inga växter eller träd har huggits ner vid tillverkningsprocessen. Biokolets halveringstid beräknas vara på mellan 150 till 5 000 år och klassades 2018 som en Negative Emission Technology av FN:s vetenskapliga klimatpanel (IPCC).

Enligt Finja Betong så sparar man 2,2 kg CO₂e, vilket motsvarar en 50% sänkning, om man väljer ett Murblock Bas ECO jämfört med ett Murblock Bas.

Murblock Bas ECO är spårat för armering och finns i följande dimensioner:
Bredd: 190 och 250 mm
Längd: 590 mm
Höjd: 190 mm

Läs mer om Finja Betongs klimatpositiva byggprodukter med biokol här.

Framtagandet har gjorts tillsammans med företaget Biokolprodukter och utvecklingen har möjliggjorts med stöd från innovationsprogrammet BioInnovation (en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas).

*Kol-/CO₂-sänka är en växande kolreservoar som urlakar kol från atmosfären genom att biomassan använder kol vid sin uppbyggnad.

50% GWP-sänkning med Murblock Bas ECO jämfört med Murblock Bas
50% GWP-sänkning med Murblock Bas ECO jämfört med Murblock Bas
Murblock Bas, Murblock Bas ECO med inbyggd kolsänka
Murblock Bas, Murblock Bas ECO med inbyggd kolsänka

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.