Nyheter

Lätt formsystem

Peri DUO, Aspen Residence, George Town, Penang, Malaysia
2017-08-21
DUO är ett lätt formsystem från PERI för gjutning av väggar, pelare och valv. Den låga vikten ger en ergonomisk montering utan behov av kran och systemets få komponenter gör monteringen snabb och effektiv.

Peri DUO formsystem kan användas både horisontalt och vertikalt, för väggar, pelare och valv. Även tillbehören är utformade för att kunna användas till olika varianter för att göra monteringen enklare och minska behovet av att förvara olika material på plats.

Formelement och kopplingsdelar består av ett kompositmaterial baserat på Polytech som är helt återvinningsbart. Materialet är mycket lätt och har hög bärkraftighet.

Få systemkomponenter ger en enkel hantering. Större delen av monteringen kan utföras utan verktyg och arbetsmomenten är enkla att förstå. Eftersom ingen hammare används sker monteringen tyst.

Elementen finns med höjd på 600 mm och 1 350 mm samt upp till 900 mm bredd.

Maximalt tillåtet betongtryck är 50 kN/m² för väggar och 80 kN/m² för pelare.

Elementen kan användas för kvadratiska och rektangulära pelare från 150×150 mm upp till 550×550 mm i intervaller om 50 mm. De är optimerade för valv med en tjocklek på upp till 300 mm.

Skriven av Anna Göth

Los Ramones II Pipeline, San Luis Potosi, Mexiko
Los Ramones II Pipeline, San Luis Potosi, Mexiko
Peri DUO formsystem
Peri DUO formsystem
DUO Kopplingsdel monteras utan verktyg
DUO Kopplingsdel monteras utan verktyg

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.