Nyheter

Låssystem utan dyr eldragning

Låssystem utan dyr eldragning
Iloq S10 är ett programmerbart låssystem med elektromekanisk cylinder som har egen strömförsörjning.

 
 

Iloq S10 är ett låssystem med en elektromekanisk låscylinder som drivs av den elektricitet som alstras när man trycker in nyckeln i låset. Med hjälp av en programmeringsbox som ansluts till webben kan både nycklar och lås programmeras.
 

För det finska låssystemet Iloq S10 har strömförsörjningen lösts på ett innovativt sätt. I systemet ingår nämligen en elektromekanisk låscylinder som drivs av den elektricitet som alstras när man trycker in nyckeln i låset. Därmed behövs ingen extern elförsörjning med kablar fram till dörren. Vare sig lås eller nycklar behöver heller ha något batteri.

Uppgraderar säkerheten

Med det elektroniskt programmerbara låssystemet ska säkerheten i mekaniska låssystem kunna uppgraderas. Den cylinder som ingår har skandinavisk standardstorlek och därför är det enkelt att ersätta en cylinder i ett befintligt lås. Därmed kan man konvertera hela hus som har vanliga mekaniska lås. Det kan exempelvis vara kommersiella lokaler, kontorsbyggnader och flerbostadshus.

Försäkringsbolagen positiva

Hur ställer sig då försäkringsbolagen till Iloqs låssystem?
– För vårt låssystem har godkännanden av försäkringsbolagen gått till på precis samma sätt som för system för tillträdeskontroll. De godkänns från fall till fall, och för de projekt vi genomfört i Sverige har det inte varit några problem, säger Michael Szücs, marknads- och försäljningschef på Iloq.

Administreras via webben

Administration av nycklar och lås kan göras via systemets programvara som tillhandahålls via webben. Därför kan fastighetsägaren ha full kontroll över systemet och kan administrera det på valfritt sätt. Programmering av lås och nycklar görs med hjälp av en programmeringsbox som ingår i systemet. Boxen kan kopplas till en dator via USB eller trådlöst till en mobiltelefon. All den information som då går via webben är skyddad med hjälp av kryptering.

Nycklar kan programmeras om

Systemets låscylindrar och nycklar är mekaniskt lika, men kan programmeras för att få sin unika funktion. Förlorade nycklar svartlistas enkelt och inga cylindrar behöver bytas av den anledningen. Returnerade nycklar kan nollställas och sedan programmeras om för att användas på nytt med ny behörighet. Det går även att programmera en nyckel så att den endast ger tillträde till ett lås vissa tider eller datum. Något som kan vara användbart för tvättstugor och andra gemensamma utrymmen.
För att höja säkerheten ska det inte vara möjligt att göra en kopia av en befintlig nyckel.

Nyheter

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.

Naturnära panelsystem av halm

2023-03-09
Väggelement

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.