Nyheter

Larmkabel upptäcker branden i tid

Larmkabel upptäcker branden i tid
2011-06-21
Med en larmkabel som indikerar brand utanför byggnaden kan anlagda bränder upptäckas tidigare.

 

Från Malux kommer en värmedetektorkabel som är utvecklad för att förhindra anlagda bränder. Kabeln monteras utomhus och ska upptäcka branden innan den spridit sig in i byggnaden.

Larmar vid värmeutveckling

Värmedetektorkabeln monteras utomhus och ansluts i en tvåtrådsslinga till detektor och brandlarmscentral. Kabeln finns för två temperaturgränser (68 och 105 grader) och reagerar på utvändig värmeutveckling. Om temperaturen går över den maximala larmtemperturen sker en kortslutning i kabeln och larm indikeras.

Flera användningsområden

Enligt Malux finns det en lång rad användningsområden förutom byggnader. Det kan vara skolor, offentlig miljö, pipelines, silos, farmartankar, hangarer, datarum, broar, gruvor, varuhus, kontrolltorn, kabelstegar, ställverk, transformatorstationer, kabeltunnlar, pumphus, kompressorutrymmen, cisterner, maskinrum, torkanläggningar, spiskåpor, ventilationsanläggningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter

Krukor för en klimatanpassad utemiljö

Byggkatalogen besökte Formex på Stockholmsmässan, där vi noterade att hållbarhet och återbruk är fortsatt stora trender. Klippans yllefabrik skapar filtar av spill från fabriken, återvunnen plast finns i flera produkter och priset Formex formidable gick till sneakers gjorda i svenskt skinn där sulorna byts när de slitits ut, allt för att konsumenten ska kunna ha produkten länge.

Radiatortermostat för Smarta hem

Thermostatic Valve io från Somfy är en ny radiatorventil med termostatfunktion som kan kopplas till deras Smarta hem-system TaHoma. Termostaten gör det möjligt att ställa in önskad temperatur direkt på termostaten, på distans eller med röststyrning.

Extra bred ytterpanel, Moelven Limträpanel. Foto: Lipkin

Extra bred ytterpanel

Moelvens nya limträpanel är en extra bred ytterpanel avsedd för liggande montering. Limträpanelens uppbyggnad med lameller gör att ytterpanelen trots sin bredd inte kupar sig.