Nyheter

Läktko ger snabbare takläggning

Läktko ger snabbare takläggning
Katt, räv eller läktko – det finns många namn på måttmallar som används vid arbete med takläkt. Bahco lanserar nu verktyget Läktkon, som inte bara mäter, utan även håller fast läkten när man spikar.

       
  
 

Bahco lanserar verktyget Läktkon för enklare montering av takläkt. Verktyget kan ställas in för att ge rätt avstånd mellan läkten, samtidigt som det greppar läkten vid spikningen.

 

 

Vid takläggning är det vanligt att tillverka en måttmall för läktens placering på det aktuella taket. Men med Bahcos nya Läktko får man ett justerbart verktyg som ska göra att det går snabbare och enklare att få rätt avstånd mellan spikläkten. Verktygets utformning gör också att man kan hålla det med en hand vid spikningen. Och det uppges fungera bra i kombination med både spikpistol och hammare.
Magnus Alterot, som är marknadsansvarig på SNA Europe (Sweden) AB, berättar att en dansk uppfinnare kontaktade Bahco om idén med verktyget.
– Sedan dess har vi utvecklat Läktkon och lanserat den i England, där den har blivit en riktig succé, säger han.

Justerbar för dimension och avstånd
I verktygets ena ände finns en ställbar käft som likt en tång ska ge ett stadigt grepp om läkten som ska spikas. Rätt avstånd för läkten får man med hjälp av en ställbar stoppskruv i andra änden. Både käftöppningen och avståndet till närmsta läkt kan därmed justeras steglöst för olika mått.
Läktkon är tillverkad av aluminium och har ett handtag som är klätt med PVC för att ge ett komfortabelt och halkfritt grepp. Den är även försedd med en ögla som gör att man kan hänga den i snickarbältet.

 

Nyheter

Lysande stamskydd

JOM - Järn i offentlig miljö utökar sitt sortiment av stamskydd med en LED-belyst variant av modellen Ett. Stamskyddet som fungerar som påkörningsskydd är försett med en LED-list på den övre ramen, vilken ger både en vacker effekt och bra synlighet i höstmörkret.

Världens mest spridda byggblock förnyas

2019-11-08
Byggmaterial

Byggkatalogen bevakade för någon vecka sen mässan LEGO World på Kistamässan. Vi ville titta på framtidens byggare och när vi gjorde det hittade vi en materialnyhet som är glädjande. LEGO har utvecklat ett byggblock i bioplast. LEGO Plants tillverkas av sockerrör.

Ny serie monteringslim

Ny serie monteringslim

Sikas nya serie med monteringslim består av tre olika produkter som tillsammans ska fungera som en helhetslösning för den professionella användaren. Monteringslimmen täcker in alla behov, allt från mindre, lättare monteringar till montering av tyngre föremål och även fogning.