• Nyheter
  • Lägre energianvändning med LED-strålkastare

Nyheter

Lägre energianvändning med LED-strålkastare

Lägre energianvändning med LED-strålkastare
XLED är en serie strålkastare med lysdioder som ska använda betydligt mindre energi än halogen, men ge samma ljusutbyte.

      
 XLED är en serie diodstrålkastare med låg energianvändning och en livslängd på upp till 50 000 timmar.

  
Strålkastarna, som förs av Karl H Ström AB, ska enligt uppgift endast använda cirka 1/6 av den energi som vanliga halogenstrålkastare behöver. Dessutom uppges livslängden vara upp till 50 000 timmar. För att säkerställa livslängden är strålkastarna försedda med en funktion som övervakar och reglerar drifttemperaturen. Om temperaturen börjar bli för hög sänks spänningen till diodlamporna och därmed sänks temperaturen.

Tänds via sensor
Strålkastarna är försedda med en sensor som kan bevaka upp till 12 meter inom 240 graders vinkel. Efterlystiden, som avgör hur länge strålkastaren ska vara tänd efter sista rörelse, är inställbar från 5 sekunder till 15 minuter. Strålkastarna är även försedda med ett inställbart skymningsrelä vilket gör att de enbart tänds när det är mörkt.

Två effekter
Strålkastarna finns med effekten 25 och 60 watt, vilka ska ge motsvarande ljusutbyte som halogenstrålkastare med 150 respektive 400 watt.
Båda varianterna finns i vitt eller svart.

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.