Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Lägenhetsterminal hjälper boende spara energi

Nyheter

Lägenhetsterminal hjälper boende spara energi

Lägenhetsterminal hjälper boende spara energi
Dataterminalen Sbox placeras i lägenheten och ger hyresgästen möjlighet att ha kontroll över el- och vattenförbrukning. Samtidigt erbjuder boxen ett antal servicefunktioner.

 

      

 

 

     

 

Lägenhetsterminalen Sbox ingår i ett energioptimeringssystem som ger hyresgäster möjlighet att ha kontroll över el- och vattenförbrukning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sbox ingår i ett system för energioptimering som Göteborgsföretaget Manodo AB har utvecklat i samarbete med ett antal bostadsbolag.
Systemets synliga del är en tryckkänslig display som fälls in i en av lägenhetens väggar. Här ser man lägenhetens förbrukning av vatten och el.

Det är även möjligt att se energiförbrukningen bakåt i tiden och hur mycket koldioxid detta motsvarar. Systemet reagerar snabbt på förändringar och enligt Johan Stråkander, som är vice VD på Manodo, kan hyresgästen exempelvis se hur belysning och apparater påverkar förbrukningen.

Service- och trygghetsfunktioner
Systemet kan förses med servicefunktioner som tvättstugebokning med påminnelse, väderinformation, busstidtabeller och felanmälan. Dessutom finns möjlighet att komplettera med trygghetsfunktioner, som kan underlätta för äldre att bo kvar.

Några exempel på detta är aktivitetslarm som aktiveras om ingen rört sig eller spolat vatten på länge, spisvakt, brandvarnare, trygghetslarm och bildporttelefon.

Tester pågår
De bostadsbolag som ingått i utvecklingen av systemet är Svenska Bostäder i Stockholm och Bostadsbolaget i Göteborg.  Företagen testar för närvarande systemet i Vällingby respektive Kortedala. Projektet backas även upp av Familjebostäder och Poseidon i Göteborg.

 

Nyheter

Utegym för stadsmiljöer

Smekab Citylife har utökat sin produktportfölj med City Art Gym, ett utegym med träningsredskap utformade som konstnärliga skulpturer. Utegymmet är speciellt anpassat för offentliga miljöer där ett vanligt utegym inte passar eller ryms, t ex i stadsmiljöer, torg, innergårdar eller skolgårdar.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.