Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Lågeffektdimmer klarar även LED-lampor

Nyheter

Lågeffektdimmer klarar även LED-lampor

Lågeffektdimmer klarar även LED-lampor
2010-09-14
LD 220 är en ny tryckdimmer som klarar att dimra lampor vid mycket låg effekt. Därmed kan en och samma dimmer användas både för vanligt glödljus och olika typer av lågeffektslampor.

       
 Vadsbos tryckdimmer i dosformat är speciellt anpassad för dimring av LED- och lågenergilampor. Men den kan även användas till vanligt glödljus. 
  

Från Vadsbo kommer en ny tryckdimmer i dosformat som klarar att dimra såväl lågeffektslampor som elektroniska transformatorer, dimringsbara LED-driftsdon och glödljus.

– Det här görs möjligt genom att dimmern kan operera redan från 1 watt och uppåt, säger Sune Ågren, VD på Vadsbo Transformatorer AB.

Universell dimmer

Med hjälp av ny teknik lanseras en rad olika nya lågeffektslampor, exempelvis LED-, CFL- och CCFL-lampor. Gemensamt för dem är att de har ett effektintervall mellan 1 och 20 watt. Det innebär att det kan bli problem med konventionella dimrar, eftersom deras lägsta belastning ofta är så hög som 20 watt.

– Men vår nya universella lågeffektsdimmer klarar det här och kan kombinera lågeffektslampor med vanligt glödljus, berättar Sune Ågren.

Dimmern behöver inte heller någon bottenlast. Även vid låga wattal är det fullt tillräckligt med lampans effekt som last.

Lägsta dimringsnivå kan justeras

Dimmerns lägsta dimringsnivå kan behöva justeras utifrån vilken typ av last som är ansluten. Det kan exempelvis vara när man har en blandlast av olika dimringsbara lamptyper, som halogen och glödljus.

– Det här är en mycket enkel inställning. Man justerar med skruvmejsel och vrider till lägsta ljusnivå, säger Sune Ågren.

Flera tryckknappar till samma dimmer

– En annan fördel med dimmern är att man kan koppla in upp till fem olika tryckknappar på den. Det innebär att man kan placera tryckknappar vid varje dörr i ett rum och dimra ljuset från varje ställe, avslutar Sune Ågren.

Martin Steno

Redaktör

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.