• Nyheter
  • Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Nyheter

Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Kungsträdsgårdens bänkar åter i Nolas sortiment
När Kungsträdgården byggdes om inför att Stockholm blivit Europas Kulturhuvudstad 1998, togs en ny soffa fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. En soffa, som nu återigen tas upp i Nolas produktion.

Inför Kungsträdgårdens ombyggnad 1998 utlyste Stockholms stad en tävling, som vanns av arkitekt Aleksander Wolodarski i samarbete med Anna-Paula Andersson. Det blev startskottet till ett samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister.

Nolas soffor för Kungsträdgården byggde vidare på en äldre förlaga från 1800-talet, som Wolodarski/Wachtmeister utgick från. Man lät soffan ha den gamla formen men i en ny längre variant. Nola ritade, lät gjuta och tog fram modellerna till sofforna. Originalfärgen var från början varmt grå, men som nyligen målades om i en ljusare grön nyans. Kungsträdgårdens tydliga barockkänsla speglades genom de formmässigt pampiga gavlarna i gjutjärn och har under åren klarat tidens tand och ögats kritiska blick. 

Nola tar nu upp soffan i produktion igen, utifrån modellen från 1998 och dess äldre förlaga. Soffgaveln tillverkas i gjutjärn och sitsen i målad svensk furu. Inom en snar framtid kommer soffan, som får namnet Kungsträdgården att finnas i Nolas ordinarie sortiment.

Skriven av Malena Beijer

Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Originalet som stått som förlaga
Originalet som stått som förlaga

Nyheter

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.