• Nyheter
  • Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Nyheter

Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Kungsträdsgårdens bänkar åter i Nolas sortiment
2020-04-29
När Kungsträdgården byggdes om inför att Stockholm blivit Europas Kulturhuvudstad 1998, togs en ny soffa fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. En soffa, som nu återigen tas upp i Nolas produktion.

Inför Kungsträdgårdens ombyggnad 1998 utlyste Stockholms stad en tävling, som vanns av arkitekt Aleksander Wolodarski i samarbete med Anna-Paula Andersson. Det blev startskottet till ett samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister.

Nolas soffor för Kungsträdgården byggde vidare på en äldre förlaga från 1800-talet, som Wolodarski/Wachtmeister utgick från. Man lät soffan ha den gamla formen men i en ny längre variant. Nola ritade, lät gjuta och tog fram modellerna till sofforna. Originalfärgen var från början varmt grå, men som nyligen målades om i en ljusare grön nyans. Kungsträdgårdens tydliga barockkänsla speglades genom de formmässigt pampiga gavlarna i gjutjärn och har under åren klarat tidens tand och ögats kritiska blick. 

Nola tar nu upp soffan i produktion igen, utifrån modellen från 1998 och dess äldre förlaga. Soffgaveln tillverkas i gjutjärn och sitsen i målad svensk furu. Inom en snar framtid kommer soffan, som får namnet Kungsträdgården att finnas i Nolas ordinarie sortiment.

Skriven av Malena Beijer

Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Originalet som stått som förlaga
Originalet som stått som förlaga

Nyheter

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

2022-09-23
Braskaminer

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.

Uppkopplad radiatortermostat kan sänka elräkningen

Schneider Electric utökar sitt smarta hemsystem Wiser med en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via Wiser by SE-appen kan man schemalägga sin uppvärmning samt styra värmen rum för rum och därigenom effektivisera energiförbrukningen i hemmet med upp till 19 procent.

Badrumsprodukter av sand

Badrumsprodukter av sand

Det tyska företaget Sandhelden har i samarbete med olika designers tagit fram produkter för badrum, producerade av kvartssand i 3D-printer. Produkterna är karaktäristiskt utformade med referenser till bland annat naturen, rymden och mytologin med avsikt att hamna i blickfånget.

Sila Dammkåpa leder dammet in i luftrenaren

Leder dammet in i luftrenaren

Sila AB designar, tillverkar och säljer luftrenare för bygg- och saneringsbranschen och har nu skapat Dammkåpa, ett tillbehör som på ett enkelt sätt leder dammet vid mixning av torrbruk in i luftrenaren och förhindrar onödig dammspridning på byggarbetsplatsen.