Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Nyheter

Kungsträdsgårdens soffor åter i Nolas sortiment

Kungsträdsgårdens bänkar åter i Nolas sortiment
När Kungsträdgården byggdes om inför att Stockholm blivit Europas Kulturhuvudstad 1998, togs en ny soffa fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. En soffa, som nu återigen tas upp i Nolas produktion.

Inför Kungsträdgårdens ombyggnad 1998 utlyste Stockholms stad en tävling, som vanns av arkitekt Aleksander Wolodarski i samarbete med Anna-Paula Andersson. Det blev startskottet till ett samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister.

Nolas soffor för Kungsträdgården byggde vidare på en äldre förlaga från 1800-talet, som Wolodarski/Wachtmeister utgick från. Man lät soffan ha den gamla formen men i en ny längre variant. Nola ritade, lät gjuta och tog fram modellerna till sofforna. Originalfärgen var från början varmt grå, men som nyligen målades om i en ljusare grön nyans. Kungsträdgårdens tydliga barockkänsla speglades genom de formmässigt pampiga gavlarna i gjutjärn och har under åren klarat tidens tand och ögats kritiska blick. 

Nola tar nu upp soffan i produktion igen, utifrån modellen från 1998 och dess äldre förlaga. Soffgaveln tillverkas i gjutjärn och sitsen i målad svensk furu. Inom en snar framtid kommer soffan, som får namnet Kungsträdgården att finnas i Nolas ordinarie sortiment.

Skriven av Malena Beijer

Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Kungsträdgården klassisk dubbelsoffa
Originalet som stått som förlaga
Originalet som stått som förlaga

Nyheter

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Miljöanpassade kabelskåp redo för belysning och fördelning

GARO har tagit fram kabelskåp med förmonterad utrustning för belysningsstyrning och fördelning i 18 olika färdigmonterade standardutföranden. Skåpen har ett hölje av tålig Magnelis och är främst avsedda för placering i offentliga miljöer med höga påfrestningskrav av exempelvis klimat, trafik, snöröjning, vandalisering och hundars revirmärkning.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.